Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Εκλογές και Θητεία

Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα, πως μετά από υπουργική απόφαση, χορηγήται 15νθήμερη (!) εκλογική άδεια , στους νεοσύλλεκτους του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Οι νεοσύλλεκτοι του Στρατού Ξηράς θα πάρουν κανονικά τις 2-3 ημέρες που προβλέπει ο νόμος.

Ποιος είναι ο λόγος, που υπάρχει αυτή η αδικία; Μήπως η θητεία στο Στρατό Ξηράς είναι πιο άνετη και εν' λόγω νεοσύλλεκτοι πιο αραχτοί;

Η προσωπική μου άποψη για την απόφαση αυτή είναι η εξής: το ποσοστό των παιδιών των καλών και προνομιούχων οικογενειών που υπηρετεί στο ΣΞ είναι σημαντικά μικρότερο. Οι βυσματούχοι προτιμούν την ΠΑ και ΠΝ και μάλιστα εντοπίζουν τις μονάδες και τις θέσεις για τάνετη θητεία. Με την υπουργική απόφαση, επικυρώνεται η αδικία εις βάρος όσων υπηρετούν στον ΣΞ.Η ενέργεια αυτή υποβαθμίζει περισσότερο τη θεσμό της θητείας.

Προσωπικά, πιστεύω πως ως πολίτες πρέπει να απολαμβάνουμε τα δικαιώματά μας αλλά και να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Όποιος αθετεί τις υποχρεώσεις του είναι παράσιτο. Αυτός που δεν θέλει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του,πρέπει να μην έχει και δικαιώματα.

Όπως έχει καταντίσει η θητεία δεν εξυπηρετεί τίποτα: ουσιαστική εκπαίδευση και πειθαρχία δεν υπάρχει και το στράτευμα δεν είναι αξιόμαχο. Άρα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε ένοπλες δυνάμεις αξιόμαχες ή όχι. Πιστεύω πως η γεωπολιτική μας θέση, επιβάλλει την ύπαρξη ενός ισχυρού στρατού τόσο για την υπεράσπιση της χώρας απέναντι σε εξωτερικούς έχθρους όσο εσωτερικές απειλές (π.χ. οι πρόσφατες πυρκαγές). Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε ένα μικρό στράτευμα, αποτελούμενο μόνο από επαγγελματίες, άρα η υποβάθμιση του θεσμού είναι εις βάρος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: