Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Katyn

Παρακολούθησα χθες την πολωνική ταινία Katyn, που πραγματεύεται μια μάλλον άγνωστη στο ελληνικό κοινό, τραγωδία του Β'ΠΠ: την συστηματική εκτέλεση των πολωνών αξιωματικών, που αιχμαλωτίστικαν από τους Σοβιετικούς κατά την διπλή εισβολή στη χώρα τους, το 1939.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ταινία, με βαριά ατμόσφαιρα, που αρμόζει στο θέμα της, χωρίς υπερβολές και κλισέ. Ο σκηνοθέτης γνωρίζει καλά το δράμα αυτό καθώς ο πατέρας του, ήταν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες.

Παράλληλα με τις προσωπικές ιστορίες (μάλλον τραγωδίες), παρουσιάζεται και η τραγωδία μιας χώρας: η αφορμή του Β'ΠΠ ήταν η γερμανική εισβολή στην Πολωνία, την οποία ακολούθησε η αντίστοιχη σοβιετική. Το τέλος του πολέμου, δεν έφερε τέλος στα δεινά του πολωνικού λαού, καθώς η χώρα τους βρέθηκε για περισσότερα από 40 χρόνια πίσω από το "σιδηρούν παραπέτασμα".

Ταινίες σαν και αυτή, μας βοηθούν να καταλάβουμε, πως οι σημερινές εξελίξεις σχετίζονται με την ιστορία. Η φιλοαμερικανική στάση της Πολωνίας, που κατά την γνώμη μου θα τη ζημιώσει, πηγάζει από το μίσος τους στη νεκρή πλέον, Σοβιετική Ένωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: