Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ο κος Πρύτανις και το Indymedia

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του κο Πρύτανη του ΕΜΠ, για την φιλοξενία του γνωστού αντιεξουσιαστικού site, στους servers του ιδρύματος. O κος Πρύτανις δήλωσε, πως ακόμα και αν καταδικαστεί, το Indymedia θα παραμείνει.Η διώξη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο δίχασε το πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο, και το θέμα θα συζητηθεί αρκετά, οπότε ας επιχειρήσω και εγώ ο ταπεινός και ασήμαντος, να καταγράψω τις απόψεις μου.

Από τις δηλώσεις του κου Μουτζούρη, προκύπτει ότι ενσυνείδητα η διοίκηση του ΕΜΠ επέλεξε να υποστηρίξει το συγκεκριμένο site. Σε όσους θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες υποδομές πρέπει να χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς, ο κος Πρύτανις αντέταξε, πως η διοίκηση του ΕΜΠ, κρίνει τι εξυπηρετεί τους σκοπούς αυτούς! Πως μπορεί το Indymedia, να συμβάλει στην έρευνα και την εκπαίδευση, αυτό δεν το γνωρίζω. Σίγουρα πάντως δεν μπορείς να μάθεις ορθογραφία και σύνταξη, διαβάζοντας τα κείμενα του site.

Η ελευθερία διακίνησης των ιδεών, προτάθηκε επίσης ως επιχείρημα. Το διαδίκτυο παρέχει πολλές επιλογές, σε άτομα με λίγες γνώσεις σχετικές με τους Η/Υ, να έχουν δωρεάν ένα blog, ή ένα site. Δεν μπορούσε το indymedia να κάνει το ίδιο; Βέβαια, οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών αναστέλλουν τα δικαιώματα των χρηστών για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που σε κάποιο blog, ανέβαινε ανάρτηση, όπως εκείνη που πρόσβαλε με εμετικό τρόπο τη μνήμη, του αστυνομικού που δολοφονήθηκε, ή κάποια από αυτές που υμνούν βανδαλισμούς και προπηλακισμούς, τότε αυτό θα έκλεινε. Κάτι που δεν ίσχυσε στην περίπτωση του Indymedia. Αυτή είναι η ελευθερία διακίνησης ιδεών; Γνωρίζει ο κος Πρύτανις, ότι στο site που υπερασπίζεται με αυταπάρνηση, είχαν ανέβει τα προσωπικά στοιχεία φοιτητή, που οι αντιεξουσιαστές έστειλαν στο νοσοκομείο, επειδή δεν γούσταραν το κόμμα που αντιπροσώπευε; Η μήπως θα έπρεπε να μιλάμε για την ελευθερία διακίνησης, κάποιων ιδεών;

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το άσυλο, χρησιμοποιείται προς όφελος κάποιων ακραίων που νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση. Γιατί δεν είναι μόνο οι δωρεάν υπηρεσίες, αλλά και το ατιμώρητο που επιζητούν. Επανάσταση με κρατική επιχορήγηση και προστασία γίνεται; Ούτε βέβαια, με την υποστήριξη πολιτικών τζακιών, κοσμικών και μεγαλοεκδοτών γίνεται, αλλά δεν φαίνεται να το προσέχουν και πολλοί αυτό.

Και δεν μου λες, θα με ρωτήσει κάποιος, δεν πρέπει το Indymedia να υπάρχει; Είμαι υπέρ της ύπαρξης του 100%, να μπορεί ο καθένας να κρίνει τους αυτοαποκαλούμενους αντιεξουσιαστές μέσα από τα δικά τους κείμενα. Να υπάρχουν όλες οι φωνές στο internet, ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις, και όποιος θέλει να κρίνει ποιος είναι σωστός ή λάθος. Όσοι όμως, παραθέτουν τις ιδέες τους, να το κάνουν, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους όταν παρανομούν. Το οικονομικό του κόστος, αν υπάρχει, μπορεί να το αναλάβουν οι υποστηρικτές του και όχι ο ελληνικός λαός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: