Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Αναταραχή στη γειτονιά μας

Τα Βαλκάνια, ιστορικά, είναι μια περιοχή όπου σπάνια επικρατούσε ειρήνη. Νομίζω πως μια νέα εποχή αναταράξεων και ανακατατάξεων έχει αρχίσει.

Η μονομερής ανακύρηξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, από τους Αλβανούς με την υποστήριξη των ΗΠΑ είναι γεγονός. Δεν σταματούν εκεί καθώς θεωρούν ότι έφτασε το πλήρωμα για την υλοποίηση του οράματος της Μεγάλης Αλβανίας, επωφθαλμιώντας ακόμα το Τέτοβο (Σκόπια) αλλά και την Τσαμουρία (Ελλάδα) ,Το Κόσοβο θεωρείτε τόπος ιερός για τους Σέρβους, αν και από τον ΒΠΠ αποτελούν μειονότητα στη περιοχή. Θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα να την κρατήσουν, έχοντας στο πλευρό τους τη Ρωσσία, η οποία απειλεί ακόμα και με την χρήση στρατιωτικής βίας.

Το λεγόμενο Μακεδονικό ή μάλλον η προσπάθεια καπήλευσης ενός σημαντικού κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας, οδεύει προς την λήξη του, με ήττα της χώρας μας. Οι προτάσεις του Νίμιτς για το όνομα του κρατιδίου, περιέχουν όλες τον όρο Μακεδονία, ουσιαστικά δικαιώνοντας τους παραχαράκτες. Η λιγότερο επώδυνη είναι η "Νέα Μακεδονία", την οποία δεν δέχονται οι Σκοπιανοί. Η καθυστερημένη μας αντίδραση είναι η αιτία της ήττας , αφού το θέμα δημιουργήθηκε στα τέλη του 19 αιώνα και άρχισε να κλιμακώνεται από το 1945 και μετά.

Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο το θέμα μεσοπρόθεσμα να πάψει να υφίσταται. Η προσάρτηση του Τετόβου στην Αλβανία είναι μια επιδίωξη της Αλβανικής μειονότητας, ενώ οι Σλάβοι του κρατιδίου αποκτούν ως δεύτερη υπηκοότητα τη Βουλγαρική. Δηλαδή, το μόρφωμα αυτό θα μοιραστεί, ανάμεσα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, με τη δεύτερη να κληρονομεί τις αλυτρωτικές εις βάρος μας τάσεις.

Τέλος, η Τουρκία έχει εισβάλλει στο Ιράκ, στα πλαίσια επιχειρήσεων ενάντια στο PKK. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύρραξης, που θα αποσταθεροποιήσει το Ιρακινό Κουρδιστάν, τη μόνη περιοχή όπου υπάρχει σταθερότητα στο Ιράκ.

Τα γεγονότα εξελίσονται ραγδαία και κανείς δεν γνωρίζει την κατάληξή τους. Ελπίζω πως οι πολιτικοί χειρισμοί των θεμάτων αυτών να είναι αποτελεσματικοί και να μην έχουμε περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: