Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Αξιολογούνται οι αξιολογητές;

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η είδηση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από διεθνή οίκο Standard & Poor's, κυριάρχησε στην οικονομική επικαιρότητα. Δεν μου προκάλεσε εντύπωση, καθώς η διεθνής κρίση έχει κλονίσει πολύ ισχυρότερες οικονομίες, πόσο μάλλον μια σαν τη δική μας, που βασίζεται μόνο στη ναυτιλία και το τουρισμό. Έχουμε βλέπετε καταντήσει να εισάγουμε μέχρι και τα σπίρτα.

Βέβαια, η αξιοπιστία του συγκεκριμένου οίκου, όπως και του συνόλου των εταιρειών που κάνουν αυτού του τύπου τις αναλύσεις, είναι μάλλον στο ναδίρ. Οι υψηλές αξιολογήσεις τους στα "τοξικά" ομόλογα, συνέβαλλαν στην άνευ προηγουμένου κρίση, με αποτέλεσμα να δέχονται δριμήτατη κριτική. Υπάρχει άραγε κάποιος οργανισμός αξιολογεί τους αξολογητές;

Σε ερώτηση με την αξιοπιστία των οίκων αυτών κατάθεσε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, καθηγητής κος Παπαστάμκος, ο Επίτροπος κος ΜακΚρίβι εξέφραση την άποψη ότι οι απόδοση των οίκων αυτών είναι μάλλον φτωχή.

Μήπως ήρθε η ώρα να υποβαθμιστεί η εκτίμηση προς την ικανότητα, όλων αυτών των ειδικών (ή γκουρού κατά τη φράση του συρμού); Η κρίση, πιστεύω, επιβάλλει να αναθεωρηθεί ο ρόλος των αυθεντιών και δογμάτων που μέχρι σήμερα, καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: