Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Για τα προγράμματα Stage

Το κυρίαρχο θέμα των ημερών είναι χωρίς αμφιβολία, η κατάργηση των προγραμμάτων Stage, και η διαμάχη για την ορθότητα της απόφασης.

Ο σκοπός των προγραμμάτων stage, είναι να δώσουν σε νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, εργασιακή εμπειρία, εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με χαμηλές απολαβές και χωρίς ασφάλιση. Στο δημόσιο τομέα, οι συμμετέχοντες αποκτούν μόρια, με τα οποία μπορούν να διοριστούν μόνιμα στο δημόσιο.

Η παρούσα κυβέρνηση, με πρωτόγνωρη σκληρότητα, καταργεί τα συγκεκριμένα προγράμματα, και τιμωρεί όσους διορίστηκαν στα πλαίσιά τους, μετά την προκήρυξη των εκλογών με στέρηση των δεδουλευμένων τους, θεωρώντας τους διορισμούς αυτούς ως κομματικά ρουσφέτια. Την αντίληψη αυτή, συμμερίζονται και στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία βέβαια, μετά τις εκλογές αποφάσισαν να εκφράσουν της αντιρρήσεις τους.

Η αντιμετώπιση που έτυχαν όσοι εκδιώχθηκαν από την προσωρινή τους εργασία είναι, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη απαράδεκτη. Δεν ανήκουν σίγουρα στις τάξεις των προνομιούχων, για να επιδιώκουν μια εργασία με τόσο πενιχρές απολαβές. Οι προνομιούχοι, γόνοι "καλών οικογενειών" βολεύονται ανεξάρτητα κυβερνήσεων σε καλές θέσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Καθώς η πλειονότητα των πολιτικών μας, προέρχεται από τέτοιες προνομιούχες οικογένειες, κρίνω την στάση των κυβερνώντων υπεροπτική και ανάλγητη.

Βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποίησαν τους ανθρώπους αυτούς, δίνοντάς τους μια ελπίδα στο όνειρο του διορισμού στο Δημόσιο, ώστε να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία και παράλληλα να καλύψουν ανάγκες που κανονικά πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Βέβαια, η χώρα μας έχει ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, οπότε δημιουργούνται απορίες, όταν μιλάμε για ανάγκες σε προσωπικό από τις κρατικές υπηρεσίες.

Ευθύνες όμως, φέρουμε και εμείς ως πολίτες.Από τη μια κατηγορούμε το δημόσιο για την ανεπάρκειά του και από την άλλη κάνουμε τα πάντα για να βολευτούμε σε αυτό. Καταδικάζουμε τους πολιτικούς μας, και παράλληλα πουλάμε τη ψήφο μας σε αυτούς για να μας "εξυπηρετήσουν". Άρα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Το πρόβλημα της ανεργείας είναι οξύτατο και "λύσεις" τύπου stage είναι επιεικώς ανεπαρκής. Πιστεύω πως η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στην δημιουργία των προυποθέσεων για νέες επενδύσεις στη χώρα μας, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όχι η περαιτέρω διόρκωση του δεινοσαυρικού Δημοσίου Τομέα. Και επιτέλους, ας πάψουμε να ανταλάσουμε την αξιοπρέπειά μας, με υποσχέσεις πολιτικάντηδων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: