Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Αντιφασισμός ή απλά ανεστραμένος φασισμός;

Στα χρόνια της κρίσης, ξανα εμφανίστηκαν φαινόμενα ιδεολογικής πόλωσης που τουλάχιστον εγώ δεν τα είχα ζήσει ποτέ. Ένα από τα πεδία των μαχών αυτού του περίεργου πολέμου είναι το διαδίκτυο, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να ανταλάσουν προπαγανδιστικά πυρά, που θα έκαναν τον Γκέμπελς και το Μπέρια να πρασινίσουν από τη ζήλια τους.

Το διαδίκτυο λοιπόν, αποτελεί το πεδίο δράσης ακτιβιστών κάθε απόχρωσης. Μια από τις περιπτώσεις που μου έχουν κάνει εντύπωση, είναι ομάδες αυτοαποκαλούμενων αντιφασιστών που περιπολούν στα social media "πολεμώντας" το φασισμό και ειδικότερα την Χρυσή Αυγή. Πως το κάνουν αυτό; Εντοπίζουν δηλώσεις που με τα δικά τους κριτήρια είναι "φασιστικές" και επιτίθενται ανηλεώς. Ένα από τα τελευταία τους θύματα η ποιήτρια ... Κική Δημουλά! 

Αξίζει όλοι μας να προβληματιστούμε για το πως βρέθηκε μια οργάνωση που ξεκίνησε ως μια μικρή και περιθωριακή ομάδα εθνικοσοσιαλιστών με μερικές δεκάδες μέλη να είναι μέσα στη Βουλή;
Η απάντηση είναι απλή: ο κόσμος στράφηκε αρχικά σε αυτούς, ως αντίδραση για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν από τη λαθρομετανάστευση, καθώς η μεν πεφωτισμένη Αριστερά τους καθύβριζε ως ρατσιστές, και η Πασοκονεοδημοκρατία έκανε την πάπια για να μην τους κολλήσει και σε αυτούς τη ρετσινιά. Και με αυτό το τρόπο η ΧΑ έφτιαξε τη μαγιά της...

Όταν έσκασε η κρίση στη χώρα, και αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που κρύβαμε κάτω από το χαλί , μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, επέλεξε το λαϊκισμό για κερδίσει δύναμη και να κρύψει τις ευθύνες. Η Χρυσή Αυγή αποδείχθηκε καλός παίκτης σε αυτό το παιχνίδι, συνεπικουρούμενη από την ανοησία των πολιτικών της αντιπάλων. Γιατί όλοι αυτοί που αυτοαποκαλούνται αντιφασίστες και τσακίζουν το φασισμό με τη βοήθεια των πληκτρολογίων, είναι οι καλύτεροι διαφημιστές της.

Θέλετε φαινόμενα σαν τη Χρυσή Αυγή να εκλείψουν; Ανεβάστε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα συνθήματα και καταθέστε σοβαρές προτάσεις. Έλα που κανένας πολιτικός χώρος δεν θέλει ή ακόμα χειρότερα μπορεί.

Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις τον φασισμό, χρησιμοποιώντας τα όπλα που επινόησε ο Γκέμπελς. Γιατί αν καταφεύγεις στις μεθόδους και τις πρακτικές του αντιπάλου, τότε μόνο οι ταμπέλες σε διαφοροποιούν από αυτόν, ένας αντεστραμένος κλόνος του. Και σε αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητα πόσες μάχες θα έχεις κερδίσεις, στο τέλος κανείς δεν θα μπορεί να σας διαχωρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: