Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κατώτεροι των περιστάσεων

Δεν νομίζω να περίμενε κανείς, να αλλάξει δραματικά το πολιτικό σκηνικό από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε κανείς είχε την απαίτηση να ακούσει αγορεύσεις που θα έμεναν στην κοινοβουλευτική ιστορία. Και όμως οι πολιτικοί μας ταγοί κατάφεραν να μας ξαφνίασουν, έστω και δυσάρεστα, με διαλόγους που περιμένει κανείς να ακούσει είτε σε καφενείο, είτε σε νηπιαγωγείο.

Είναι προφανές πως όχι μόνο το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας πρέπει να αλλάξει άρδην, αλλά και όλο το αξιακό σύστημα. Ανάλογες κοσμογονικές αλλαγές θα χρειαστούν και στις υπόλοιπες δυτικές κοινωνίες, αν βέβαια θέλουν να επιβιώσουν.

Τι είδους αλλαγές πρέπει να γίνουν; Ποιο πρέπει να είναι το ιδεατό μοντέλο οικονομίας; Πρέπει να έχουμε μια οικονομία με κεντρική διαχείριση, ή με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας; Πρέπει να βρούμε αυτό που ταιριάζει σε εμάς, και πάνω σε αυτό το θέμα πρέπει να γίνει διάλογος.

Η ανικανότητα των πολιτικών, επιβάλει στη βάση, δηλαδή σε όλους εμάς, να ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον μας. Να ανατρέψουμε το πολιτικό κατεστημένο, μέσω της ανόδου του επίπεδου της πολιτικής ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: