Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

35 χρόνια

Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή του μισού νησιού και την προσφυγιά χιλιάδων ελλήνων. Τα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού θα ντροπιάζουν ες αει τον ελληνισμό, μέχρι να αποκατασταθεί το δίκιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια πραγματικά δίκαιη διπλωματική λύση, καθώς θεωρώ απίθανο οι τούρκοι να επιστρέψουν με συμφωνίες ότι κέρδισαν με την ξιφολόγχη.

35 χρόνια μετά και ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα τρομερά εκείνα γεγονότα. Ψάχνουμε ακόμα να βρούμε ποιος είναι ο φταίχτης.Το σύνολο της τότε ηγεσίας,τόσο των Κυπρίων όσο και των Ελλαδιτών βαρύνεται με την ευθύνη. Αναμφισβήτητα, η χούντα του Ιωαννίδη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, αφού το υποκινούμενο πραξικόπημα έδωσε στους Τούρκους την αφορμή που ζητούσαν . Είναι όμως σφάλμα να θεωρήσουμε ως μόνους υπαίτιους τους πραξικοπηματίες, καθώς θεωρώ πως από την συνθήκη της Ζυρίχης και μετά, έγιναν πολλά σφάλματα, τα οποία για να μην επαναληφθούν, πρέπει να μελετηθούν.

35 χρόνια μετά, μάθαμε κάτι από την τραγωδία; Η απάντηση μου είναι κατηγορηματική: δεν μάθαμε τίποτα. Ξεκάθαρη και σταθερή εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει, η πολιτική ηγεσία αναλώνεται σε κομματικές αψιμαχίες, ενώ ο λαός είναι ένας απαθής τηλεθεατής. Η διχόνοια και ένας καταστροφικός τοπικισμός βασιλεύουν, προετοιμάζοντας τον ελληνισμό για άλλον ένα ακρωτηριασμό.

35 χρόνια πέρασαν και ενώ δεν έχουμε τιμήσει τους ήρωες, κάνουμε δεξιώσεις τη μέρα αυτή για την παλινόρθωση της δημοκρατίας. Λες και δεν μπορούσαν να διαλέξουν μια άλλη μέρα για τη δεξίωση, εκτός αν θέλουν να επιβεβαιώσουν το κύριο Ντερβίς Έρογλου που δηλώνει:«η δημοκρατία, την οποία απολαμβάνουν σήμερα Κύπρος και Ελλάδα υπήρξε εφικτή λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Τουρκίας στο νησί το 1974»

Δεν υπάρχουν σχόλια: