Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η συντέλεια

Κάποιο όμορφο καλοκαιρινό βραδάκι, στις αρχές της δεκαετίας του 80, η παιδική μου παρέα μετά από μια μέρα γεμάτη παιχνίδι, έχει αράξει στις γνωστές μαρμάρινες σκάλες, και η συζήτηση είναι...τρομακτική. Ιστορίες με βρυκόλακες, φαντάσματα, και εξωγηϊνους, η μια πιο τρομακρική από την άλλη, με τους αφηγητές να συναγωνίζονται για το ποιος θα τρομάξει την παρέα περισσότερο. Και εκεί το άκουσα για πρώτη φορά, από ένα φίλο που για τη περίσταση, είχε το πιο σοβαρό ύφος του κόσμου: Το 1999, θα έρθει η συντέλεια του κόσμου! Τρομοκρατημένος, ρώτησα με αγωνία: είναι σίγουρο; Και έλαβα την καταδικαστική απάντηση: οι επιστήμονες έχουν καταλλήξει στο συμπέρασμα αυτό!

Μπαίνοντας στην εφηβική μου ηλικία, διάβασα το πασίγνωστο βιβλίο του Μπέρλιτζ (1999: Η συντέλεια), που πραγματεύονταν με σοβαρότητα ανάλογη εκείνης του φίλου μου, το επερχόμενο τέλος του κόσμου! Ανακατεύοντας μυθολογία, λίγο από επιστήμη και μπόλικο Νοστράδομο, κατέλληγε στο συμπέρασμα ότι την 7η Ιουλίου του 1999 , ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε, είτε θα καταστρέφονταν, είτε θα άλλαζε ριζικά. Μεγαλώνοντας, διαπίστωσα πως το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και πολλά με ανάλογο περιεχόμενο, δεν ήταν και τόσο... αξιόπιστα.

Πέρασαν τα χρόνια και ήρθε εκείνη η μέρα. Το πρωϊ της με βρήκε στο Λιτόχωρο, με την Ίλη Διοικήσεως της 26ης ΕΜΑ, στο στοίβο μηχανοδηγήσεως, να παρακολουθώ τους νέους συναδέλφους να μαθαίνουν να οδηγούν Steyer και τζιπάκια. Καθώς δεν ήμουν ο μόνος που ήξερε για την προφητεία, έγινε η σχετική κουβεντούλα, την οποία σταματήσαμε σύντομα, καθώς διαπιστώσαμε πως η συντέλεια τελικά δεν έγινε.

Το τελευταίο καιρό έχει προκύψει άλλη μια ημερομηνία ορόσημο, το 2012. Όλο και περισσότερα ντοκυμαντέρ, εκπομπές αλλά και σχετικές κινηματογραφικές ταινίες εμφανίζονται με θέμα την επερχόμενη συντέλεια, προσπαθούν εξετάζοντας το θέμα να κερδίσουν θεατές και κάποια ευρώ. Και καθώς διάγουμε την εποχή της έλειψης καλών σεναρίων , ελπίζω να προκύψει κάτι καλό, που θα αξίζει τις δύο ώρες στο σινεμά.

Εννοείται πως δεν πιστεύω πως όντως ο κόσμος μας θα καταστραφεί το 2012, αν στη ζωή ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: