Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η οικονομική πολιτική της χαντζάρας

Αύριο, ο Πρωθυπουργός μας θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατάργηση του 14 μισθού,πάγωμα συντάξεων, και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Μέτρα που αν εφαρμοστούν, θα φτιάξουν την εικόνα που βλέπει κάποιος κοιτώντας την χώρα, με τα μάτια ενός λογιστή, αλλά θα έχουν βαρύτατη επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο του λαού. Βέβαια, πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι, που δεν ακολουθούν ανάλογη λογική και στο ασφαλιστικό, με υποχρεωτική ευθανασία όλων των ελλήνων μετά τα 65 χρόνια.

Τι θα ακολουθήσει τις αυριανές ανακοινώσεις, κανείς δεν μπορεί να πει. Θα χαρούν βέβαια οι ξένοι, που μεταξύ άλλων θα τιμωρήσουν τους κακούς έλληνες, και ίσως να βοηθήσουν λίγο παραπάνω. Ο λαός θα αντιδράσει, αλλά θα τα υποστεί, και θα μάθει να ζει με αυτά, αλλά και με τις συνέπειές τους.

Θα αποδώσουν οι θυσίες; Τα report που θα πηγαίνουν στην ΕΕ, σίγουρα θα δείχνουν μια καλύτερη εικόνα, στους αποδέκτες τους. Τα μέτρα θα φέρουν μικρότερο τζίρο στις επιχειρήσεις, άρα περισσότερα λουκέτα, ακόμα περισσότερος ανέργους και ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, έρχονται πολύ μαύρες μέρες...

Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά νομίζω πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο το έλλειμμα, αλλά η (ανύπαρκτη) ανάπτυξη. Και η χρήση της χαντζάρας για περικοπές ανάπτυξη δεν φέρνει. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η διαφάνεια, οι ευνοϊκές φορολογικές και νομοθετικές ρυθμίσεις είναι που τη δημιουργούν. Και για αυτά δεν ακούγεται ούτε λέξη. Η επιδίωξη του κέρδους είναι κάτι θεμιτό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι εφαρμόζονται οι νόμοι.Κάποιοι φίλοι, μπορεί να εκφράσουν ιδεολογικές αντιρρήσεις, αλλά δεν γνωρίζω άλλη λύση.

Έρχονται δύσκολες ημέρες δυστυχώς, και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον. Βέβαια της ανόδου προηγείται η πτώση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: