Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Στις ακτές τις Κροατίας...


Ο τελικός προορισμός, ήταν το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, για την ακρίβεια ένα τουριστικό χωρίο, το Τσάβτατ, είκοσι χιλιόμετρα μακριά του.

Η Κροατία φέτος ήταν ο νο 1 τουριστικός προορισμός, (εμείς ήμασταν 8οι), και αυτό το οφείλει, τόσο στην φυσική της ομορφιά, αλλά και στον επαγγελματισμό των Κροατών.

Το σύνθημα: " Η Μεσόγειος όπως ήταν παλιά", είναι αρκετά εύστοχο: με φόντο καταπράσινα τοπία, ο επισκέπτης θαυμάζει τους πανέμορφους κολπίσκους με τα γραφικά πρώην ψαροχώρια.

Δέχονται και πολλά κρουαζιερόπλοια και συγκεκριμένα κάποια που εμείς διώξαμε, στα γνωστά γεγονότα του καλοκαιριού...

Βέβαια, εκεί που υστερούν είναι οι παραλίες, καθώς δεν είδα κάποια από αυτές που να μπορούν να συγκριθούν με τις ελληνικές...

Εκεί που υπερτερούν και πολύ μάλιστα, είναι η καθαριότητα και τη τάξη. Σκουπίδια δεν υπήρχαν πουθενά, ούτε κάτι που να χαλά την ομορφιά του τοπίου. Η σύγκριση με την χώρα μας, με έκανε να μελαγχολήσω...

Εκτός από τις ακτές, και τα γραφικά χωριά, πόλος έλξης είναι σίγουρα το Ντουμπρόβνικ , για την ακρίβεια η παλιά μεσαιωνική πόλη.Έχοντας επουλώσει τις πληγές του πολέμου, η πόλη το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, πλημμύρισε από επισκέπτες, που θέλουν να περπατήσουν του δρόμους του.


Εκτός βέβαια από το Ντουμπρόβνικ, επισκεφθήκαμε και μια τη παλιά πόλη του Τρογκίρ, αλλά και την παλιά πόλη του Σπλιτ. Η βόλτα στους δρόμους τους, είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία...

Ο δρόμοι και στην Κροατία είναι σχετικά στενοί, αλλά σε καλή κατάσταση. Αυτό βέβαια οι Κροάτες το αλλάζουν, καθώς κάνουν αρκετά έργα για να βελτιώσουν το οδικό τους δίκτυο.

Εκτός από τον τουρισμό, μεγάλη έμφαση δίνουν και στη παραγωγή κρασιού Αμπέλια να δούν τα μάτια σου...

Οι Κροάτες είναι περήφανος λαός, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερόπτες, ακόμα και απέναντι στους επισκέπτες της χώρα τους.

Και αρκετά ψηλός λαός...

...κολλημένος με την Haiduk, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή του Σπλιτ, καθώς το σήμα της, το βρίσκεις ζωγραφισμένο, με επαγγελματικό τρόπο ακόμα και στους... σταθμούς της πυροσβεστικής

Γενικά, η Κροατία είναι η πιο χώρα με την πιο ευρωπαϊκή (γερμανική ίσως) νοοτροπία στα Βαλκάνια Νομίζω πως αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, και δεν προκύψει κάποιος πόλεμος, καθώς εδώ είναι Βαλκάνια, θα αφήσει τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες πίσω της. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, αξίζει να την επισκεφθεί κανείς, και θα ήθελα να το κάνω ξανά στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: