Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Φράουλες και υποκρισία

Μερικές σκόρπιες σκέψεις, με αφορμή το αίσχος της Μανωλάδας:

Ναι υπάρχουν ακόμα φεουδάρχες στη χώρα μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα συγκεκριμένα τομάρια με τις καραμπίνες, αλλά και για εργοδότες σε πιο "εξευγενισμένους" κλάδους που θεωρούν ότι οι υπάλληλοι τους είναι δούλοι, και τους κάνουν χάρη αν τους πληρώσουν τα συμφωνηθέντα, ή τις ασφαλιστικές εισφορές. Είναι το λεγόμενο νεοελληνικό μοντέλο επιχειρηματικότητας, και προϋπήρχε της κρίσης.

Ο μισθός που λάμβαναν οι μετανάστες στη Μανωλάδα είναι ο πραγματικός κατώτατος μισθός, και δεν ανεβοκατεβαίνει με νόμους ή διατάγματα. Και είναι τόσο χαμηλός που κανείς από το 1,5 εκατομμύριο Έλληνες ανέργους δεν πάει να δουλέψει με αυτόν.

Όσο υπάρχει προσφορά για τέτοιου είδους εργασία, θα υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα. Ο τρομακτικός αριθμός ανειδίκευτων μεταναστών δεν μπορεί παρά να απορροφηθεί σε τέτοια κάτεργα, αφού βιομηχανία δεν διαθέτουμε για να απασχοληθούν εκεί.

Τέτοιες επιχειρήσεις συμβάλουν μόνο στον πλουτισμό των "επιχειρηματιών". Μπορεί μεν να συνεισφέρουν στις εξαγωγές, αλλά δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, και μεγάλο μέρος των μαύρων χρημάτων που πληρώνουν (όταν πληρώνουν), φεύγει στο εξωτερικό, αφού οι μετανάστες τα στέλνουν στην πατρίδα τους.

Θα πάει το ΣΔΟΕ και η Επιθεώρηση Εργασίας να εξετάσει την κατάσταση. Οι παρανομίες θα κρυφτούν και όλα θα γίνουν όπως πριν σε μια εβδομάδα. Μόλις η είδηση ξεθωριάσει, τα πράγματα θα ξαναγίνουν όπως πριν.

Ήταν ρατσιστικά τα κίνητρα; Δεν το γνωρίζω, αλλά αξίζει να αναφερθεί πως σε ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν, οι επιστάτες ήταν και αυτοί μετανάστες...

Και τέλος περισσεύει η υποκρισία: πολλές δηλώσεις, πολλές καταδίκες, πολλά ποσταρίσματα στο facebook, όλα τα επικοινωνιακά όπλα να βάλουν ταυτόχρονα. Καμία πρόθεση όμως, για την λύση των προβλημάτων.

Να μη ξεχνάμε πως  οι καταγγέλλοντες είναι και αυτοί εργοδότες και πολλές φορές του μοντέλου που περιέγραψα.
Γιατί και αυτό το περιστατικό, είναι σύμπτωμα της ανομίας που κυριαρχεί παντού στη χώρα μας. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, σε αρκετές περιπτώσει και μετά από προτροπή βουλευτών. Νόμος είναι το ατομικό συμφέρον, και εφαρμόζεται ανάλογα με την ισχύει και την επιρροή του ενδιαφερόμενου.

Αν πραγματικά θέλουμε να μην έχουμε άλλες Μανωλάδες, η μαύρη εργασία πρέπει να εξαφανιστεί και οι νόμοι να εφαρμοστούν για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: