Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Και όμως: μας έχουν κουρέψει!

Μετά το δράμα της Κύπρου, ήταν αναμενόμενο το ενδεχόμενο του κουρέματος του καταθέσεων, να απασχολεί την κοινή γνώμη. Έλα που ο βρεγμένος δεν θα έπρεπε να φοβάται τη βροχή! Το έχουμε περάσει, και μάλιστα αρκετές φορές!

Το δικό μας κούρεμα δεν αφορούσε τα λεφτά στις τράπεζες μόνο. Με μια απόφαση, κουρεύονταν οι καταθέσεις, τα λεφτά στο στρώμα, στο μπαούλο και αυτά που είχαμε στην κωλότσεπη. Δεν το έλεγαν τότε έτσι, το αποκαλούσαν διολίσθηση και υποτίμηση!

Ναι, στα χρόνια στης δραχμής, που κάποιοι τις αποδίδουν μαγικές ιδιότητες, με μια απόφαση έχανε την αξία της 15%. Μάλιστα κατά τη δεύτερη τετραετία του "μεγάλου" Ανδρέα, είχαμε φάει κατακέφαλα δυο τέτοιες διαδοχικές υποτιμήσεις. Και πληθωρισμό σταθερά διψήφιο, κοντά στο 20%.

Θα μου πείτε, η υποτίμηση κάνει τα προϊόντα που παράγει μια χώρα ανταγωνιστικότερα. Μόνο που η χώρα μας, εισάγει ακόμα και κουκιά από το Περού, αλλά οι δραχμίστας το ξεχνούν αυτό.

Βέβαια, η δραχμή έχει ένα μεγάλο "καλό": μπορεί το κράτος να δίνει αυξήσεις! Να βγαίνει ο εκάστοτε τσάρος της οικονομίας, να ανακοινώνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις της τάξεως του 10%  και ας είναι ο πληθωρισμός κοντά στο είκοσι...  Να αγοράζει ψήφους με χρωματιστά χαρτάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: