Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Είναι η Γερμανική επικυριαρχία ο χειρότερος κίνδυνος για την ΕΕ;

Παρακολουθώντας το δράμα της Κύπρου, ακόμα και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Γερμανίας, θα πείστηκε για τις προθέσεις της ηγεσίας της να κυριαρχήσει απόλυτα στην Ευρώπη. Εννοείται πως τόσο για τα προβλήματα της Κύπρου, τις Ελλάδος και των άλλων χωρών δεν ευθύνονται οι Γερμανοί, όμως τα εκμεταλλεύονται για να θεμελιώσουν την ηγεμονία τους στην ΕΕ.

Είναι η προσπάθεια της Γερμανίας για να κυριαρχήσει, η μεγαλύτερη απειλή της ΕΕ; Ή μήπως υπάρχει κάποιος ουσιαστικότερος και μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κράτη της γηραιάς ηπείρου;

Νομίζω πως είναι ενδιαφέρον να εξεταστεί η κατάσταση της Ευρώπης, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα κράτη που την απαρτίζουν γερνούν δημογραφικά, ενώ οι πολίτες τους έχουν (έχουμε) συνηθίσει σε ένα πολύ υψηλό βιωτικό επίπεδο. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων κάνουν τις οικονομίες των χωρών μη ανταγωνιστικές.

Ίσως όμως αυτά δεν είναι τα σοβαρότερα προβλήματα. Κατά την άποψή μου, η Ευρώπη εκτός από δημογραφικά και οικονομικά, είναι παρηκμασμένη πνευματικά. Η νοοτροπία που επικρατεί είναι ακραία υλιστική και κοντόφθαλμη. Επιθυμούμε να ζούμε το παρόν όσο καλύτερα μπορούμε, αγνοώντας τελείως το μέλλον.

Αν δεν αλλάξουν τα παραπάνω, η Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε, αλλά και ο πολιτισμός της, θα πάψει να υπάρχει. Οπότε η Γερμανική κυριαρχία δεν θα έχει κανένα νόημα. Απλά το Γερμανικό κράτος θα είναι από τα τελευταία που θα καταρρεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: