Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ο μύθος του περίφημου ορυκτού πλούτου

Είμαι πλέον σίγουρος πως δεν πρέπει να υπολογίζουμε για τη σωτηρία της χώρας, τον ορυκτό πλούτο. Μην περιμένετε πετρέλαια, ούτε φυσικό αέριο ούτε σπάνια και πολύτιμα ορυκτά. Είναι σαν να μην υπάρχουν.
Δεν γνωρίζω ποια από τις δυο πλευρές έχουν δίκιο στην υπόθεση των ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική. έχω ακούσει και διαβάσει, απόψεις όσο υπέρ της επένδυσης, όσο και κατά. Δεν γνωρίζω το αντικείμενο και δεν μπορώ να λάβω θέση υπέρ ή κατά. Εννοείται πως όλα τα χρήματα του κόσμου δεν φτάνουν για να επανορθώσουν μια ενδεχόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή.

Υπάρχουν βέβαια και ομάδες συμφερόντων στη χώρα, έτοιμες να πολεμήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης του υπεδάφους. Μόλις άρχισε να γίνεται συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, άρχισαν να μιλούν για ενδεχόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι αντιδράσεις τους θα κλιμακωθούν, και είμαι βέβαιος ότι θα έχουν αποτέλεσμα.

Οπότε , οι επίδοξοι σωτήρες της χώρας θα χρειαστεί να αφαιρέσουν την εκμετάλλευση του υπεδάφους τις χώρας από τις εναλλακτικές λύσεις για τη σωτηρία της χώρας. Ας περιοριστούν στις γνωστές επιτυχημένες λύσεις, όπως πάταξη της φοροδιαφυγής (δηλαδή νέοι φόροι στα γνωστά κορόιδα). Ή ακόμα καλύτερα, ας ασχοληθούν με την Τράπεζα της Ανατολής και τα δις από τα διαστημόπλοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: