Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Υστερούμε και στη καινοτομία...

Τα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς είναι σύνθετο και πολυδιάστατο. Μια από τις διαστάσεις του, είναι και η υστέρηση της χώρας στην καινοτομία, όπου οι χώρα μας καταγράφει επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Με λίγα λόγια, δεν δημιουργούμε νέα πρωτοποριακά προϊόντα, ούτε νέες επιχειρηματικές ιδέες. Που είναι το περίφημο ελληνικό δαιμόνιο;

Πιστεύω, πως υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες με δυνατότητες, ακαδημαϊκή μόρφωση και κυρίως ανήσυχο πνεύμα. Βέβαια τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν τα έχουν μόνο οι βιολογικά νέοι, αλλά και αρκετοί που το μυαλό τους δεν έχει την ηλικία που γράφει η ταυτότητα.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολλά και πρακτικά απροσπέλαστα.Μορφώνονται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς ανεπαρκές, που προάγει τη παπαγαλία και την νοοτροπία της ελάχιστης προσπάθειας. Όταν θα τολμήσουν να πάρουν κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο, θα βρουν απέναντί τους ένα δαιδαλώδη εχθρικό κρατικό μηχανισμό. Και ας μην κρυβόμαστε: αν δεν είσαι κατάλληλα δικτυωμένος, χωρίς τις απαραίτητες άκρες τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Αυτή η κατηγορία των νέων ανθρώπων είναι πραγματικά ένας αναξιοποίητος θησαυρός. Χρήματα να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους, αλλά ακόμα και όταν υπήρχαν η λέξη επιδότηση, ταυτίστηκε με την σπατάλη. Τουλάχιστον, ας γίνει μια προσπάθεια άρσης των νομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων. Εδώ δεν υπάρχει η θέληση...

Δυστυχώς οι ηγεσίες μας δεν καταλαβαίνουν από νέες ιδέες και δεν τις θέλουν. Δεν θέλουν ανθρώπους ανεξάρτητους και αυτοδημιούργητους. Θέλουν συναλλασσόμενους με πολιτικά γραφεία, χειροκροτητές σε προεκλογικές συγκεντρώσεις,  προλεταρίους που θα επαναλαμβάνουν τα συνθήματα της ντουντούκας και φοβισμένους συμβασιούχους.

Πρέπει το δυναμικό αυτό τμήμα της κοινωνίας μας, να εγκαταλείψει τα όπλα; Σε καμία περίπτωση! Κάποιοι θα τα καταφέρουν είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό. Και δεν αποκλείεται να παρασύρουν και άλλους εμπρός, και να δημιουργήσουν ένα ρεύμα που θα σαρώσει τη μιζέρια του νεοελληνικού κράτους. Απίθανο ακούγεται, αλλά ας το αποκλείουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: