Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Φοροφυγάδες από ιδεολογία

Νομίζετε πως όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους, ή δεν κόβουν αποδείξεις το κάνουν για να αποφύγουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; ΛΑΘΟΣ! Είναι και αυτοί που κλέβουν από ιδεολογία ή αυτή τη δικαιολογία έχουν βρει. Είναι άλλη μια οικονομική θεωρία που εντάσσεται στα Greconomics, είναι η Ιδεολογική Φοροδιαφυγή ή Ρωμεϊκος Φιλελευθερισμός!

"Γιατί να πληρώνω; Τι κάνει το κράτος για μένα; Γιατί να ταΐζω του Δημόσιους Υπαλλήλους; Ώρα να αντιδράσουν αυτοί που παράγουν!". Όταν ακούσετε αυτές τις φράσεις, κατά πάσα πιθανότητα, έχετε απέναντί σας, έναν αυθεντικό εκφραστή του Ρωμεϊκου Φιλελευθερισμού.

Έχει το δίκιο του ο άνθρωπος. Έχει πάει σε ιδιωτικό σχολείο, και σπουδάζει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το σπίτι του φρουρεί ιδιωτική ασφάλεια, ενώ αν πάρει φωτιά θα το σβήσει ιδιωτική πυροσβεστική. Αν η χώρα κινδυνεύσει, θα τον υπερασπιστεί η Blackwater με τους μισθοφόρους της. Δρόμους δεν φθείρει, καθώς αιωρείται δέκα εκατοστά πάνω από αυτούς, ενώ για τις μετακινήσεις του, έχει το ιδιωτικό του UFO.

Παράγει όμως... Για να εξετάσουμε το παράδειγμα ενός εστιάτορα (ταβερνιάρης) που είναι σε τουριστικό μέρος. Ναι αυτός όντως φέρνει λεφτά στην χώρα. Αλλά: κανένας τουρίστας δεν ήρθε στη χώρα μας, γιατί είχε σαν όνειρο να φάει Μουσακά με σόδα, από τη ταβέρνα του "Μπάμπη του Βρώμιου". Δεν θα έρχονταν, αν δεν υπήρχαν δρόμοι, αστυνομία, νοσοκομεία και άλλες υποδομές ή υπηρεσίες. Για αυτά ο παραγωγικός δεν πληρώνει, αλλά επωφελείται από αυτά τζάμπα. Άρα δεν παράγει.

Στη πραγματικότητα κλέβει απλά γιατί μπορεί. Απλά επειδή δεν έχει το θάρρος να το παραδεχθεί, μοστράρει την γελοία αυτή δικαιολογία.Και ένας από τους λόγους που είμαστε εκεί που είμαστε, είναι ότι ουρλιάζουμε για τα δικαιώματά μας, ενώ παράλληλα αρνούμαστε πεισματικά να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: