Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Υπεύθυνα και ωραία

Την εβδομάδα που μας πέρασε, στην επικαιρότητα ήρθε το θέμα της σύλληψης ενός bloger και μάλιστα επί το έργο. Ο συλληφθείς σε ιστολόγιο του, κατηγορούσε γνωστό δημοσιογράφο του MEGA, και είχε φτάσει στο σημείο, να προτρέπει τους αναγνώστες του να δολοφονήσουν αυτόν αλλά και το παιδί του! Μετά την σύλληψη του, φέρεται να δήλωσε πως "είχε χάσει τον έλεγχο".

Είναι γεγονός ότι τα blogs έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Δυστυχώς το τελευταίο χρόνο, ήρθαν στη δημοσιότητα, όταν έγιναν μέσο για δυσφήμιση και εκβιασμούς δημοσίων προσώπων. Λογική συνέπεια αυτού, καθώς ζούμε στην χώρα της υπερβολής, έγινε λόγος για νομοθετική ρύθμιση, όπου σε κάθε ιστολόγιο, θα πρέπει να έχει οριστεί ένας υπεύθυνος. Και ο πλέον άπειρος χρήστης του διαδικτύου, αντιλαμβάνεται το φαιδρό του θέματος. Φανταστείτε, ουρές από blogers να καταθέτουν σχετικά έγραφα, σε μια υπηρεσία, ανάλογη με αυτή του κτηματολογίου.

Βέβαια, είναι επιβεβλημένο σε όσους από εμάς ασχολούμαστε με τα ιστολόγια, να περιφρουρίσουμε το χόμπυ μας.Όσοι από εμάς, έχουν επιλέξει την ανωνυμία, δεν πρέπει να την καταχρώνται. Πρέπει όταν "αποκαλύπτουμε" ή "καταγγέλουμε" να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας. Διαφορετικά είμαστε συκοφάντες, που νομίζουμε ότι καλυπτόμαστε από μια πλασματική ανωνυμία. Αφήστε, που πραγματική ανωνυμία δεν υπάρχει, καθώς αφήνουμε ίχνη και οι αρχες μπορούν να μας εντοπίσουν.

Στο δικό μου ιστολόγιο γράφω επώνυμα. Αυτό καμία φορά με περιορίζει, και με κάνει προσεκτικό, ώστε πριν από κάθε κείμενο να εξετάσω το θέμα που θα πραγματευτώ. Όμως έχω την ευθύνη αυτών που γράφω, και αυτό δίνει ένα μια βαρύτητα μεγαλύτερη από τα ανώνυμα κείμενα, και τα ξεχωρίζει από τα εκατομύρια ανώνυμα.

Πολλοί θα διαφωνίσουν μαζί μου στο θέμα της ανωνυμίας, αλλά οι περισσότεροι, ελπίζω θα συμφωνίσουν στο θέμα της ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: