Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

11 Σεπτεμβρίου 2001

"Ρε σεις, ακούστε τι έγινε: στην Νέα Υόρκη, ένα αεροπλάνο έπεσε σε ένα ουρανοξύστη, και εκεί που έχουν πάει τα τηλεοπτικά συνεργεία, ένα δεύτερο, πέφτει σε ένα διπλανό!" Αυτά μας είπε ο Λευτέρης, συνάδελφος στην εταιρεία που δούλευα το Σεπτέμβριο του 2001.

Κατέβηκα στον πρώτο όροφο, από το δεύτερο, να δω στην TV τα σχετικά πλάνα. Υπέθεσα ότι τα αεροπλάνα που έπεσαν, ήταν μικρά μονοκινητήρια Cessna. Τα πλάνα που αντίκρισα, απλά ήταν αδιανόητα, με τα επιβατικά τζετ να καρφώνονται στο Δίδυμους Πύργους. Άλλο ένα χτυπούσε το Πεντάγωνο, ενώ άγνωστος αριθμός αεροσκαφών, αγνοούνταν. Ακολούθησαν και άλλες εφιαλτικές εικόνες, με τους Πύργους να καταρρέουν, καθώς και με τους απελπισμένους ανθρώπους να πηδούν στο κενό, για να γλυτώσουν από τις φλόγες...

Τα γεγονότα του 2001, σε ένα μεγάλο βαθμό άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Ήταν καταλύτης στην εισβολή των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ενώ απέδειξαν ότι ακόμα και υπερδυνάμεις είναι ευάλωτες απέναντι στις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές. Μικρές ομάδες ανθρώπων αλλά αποφασισμένες,και με αντισυμβατική σκέψη, μπορούν να προκαλέσουν τρομακτικά πλήγματα.

Με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, άλλαξαν τον τρόπο αντιμετώπισης των αντιπάλων τους, κατανοώντας πρώτοι, πως το twitter και το facebook, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα μαχητικά αεροσκάφη και τα άρματα μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: