Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Περί απολύσεων στο Δημόσιο

Τη δεκαετία του 80, στις ελληνικές βίντεο ταινίες και επιθεωρήσεις ακουγόταν συχνά - πυκνά δύο όροι: Πρασινοφρουρός και Κλαδική. Είναι κοινό μυστικό πως το ΠΑΣΟΚ, για να εδραιώσει την εκλογική του κυριαρχία έκανε αθρόες προλήψεις στο Δημόσιο, κατά βάσει ψηφοφόρων του. Τακτική που δεν εγκατέλειψαν οι επόμενες κυβερνήσεις, αλλά την εφάρμοσαν σε μικρότερο βαθμό.

Φτάσαμε, να έχουμε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, με μια δαιδαλώδη γραφειοκρατεία, που ταλαιπωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις τους πολίτες και φρενάρει είτε και αποτρέπει όποιον θέλει να δημιουργήσει κάτι σε αυτό το τόπο.Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, κακούς, εννοείται ότι σε κάθε τομέα, υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Η λειτουργία του Δημοσίου είναι προβληματική.

Ως λαός έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Σε πολλές περιπτώσεις, με την ψήφο εξαγοράζαμε θέσεις, που αξιοκρατικά δεν έπρεπε να κατέχουμε. Με αυτό τον τρόπο συμβάλαμε στο σημερινό κατάντημα...

Σήμερα, με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, η Κυβέρνηση εξήγγειλε κάτι αδιανόητο: Απολύσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αφού πρώτα περάσουν από το στάδιο της εργασιακής εφεδρείας.

Δεν θεωρώ λύση τις απολύσεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βρουν εργασία, λόγω των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Βέβαια, στον ιδιωτικό τομέα, από την αρχή της κρίσης έχουν γίνει πάνω από 200 χιλιάδες απολύσεις και δυστυχώς αναμένονται πολλές ακόμα. Εκεί που παλεύαμε για την εξέλιξη και αύξηση των απολαβών μας, πλέον αγωνιούμε για την επαγγελματική μας επιβίωση.Είναι άδικο, το κόμμα το οποίο τους χρησιμοποίησε να τους διώχνει με αυτό τον τρόπο. Δεν θέλω βέβαια να διανοηθώ, ότι και οι απολύσεις θα γίνουν με κομματικά κριτήρια...

Ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να μικρύνει. Πρέπει οι προσλήψεις να παγώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, στους περισσότερους ττομείς. Παράλληλα, πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να οι απαιτήσεις για ανθρώπινο δυναμικό να είναι μικρότερες, και πάνω από όλα αποτελεσματικές. Με τη συνδρομή όμως και των εργαζομένων, που πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές.

Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα, στους επόμενους δύο μήνες. Γενικά το διάστημα αυτό θα είναι ιδιαίτερα θερμό, και καθοριστικό για το μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: