Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου

Το 1981, το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου, θριαμβεύει στις εκλογές. Κεντρικά συνθήματα, "Αλλαγή" και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Πράγματι ο Ανδρέας άλλαξε τη χώρα: εκτόξευσε το Δημόσιο χρέος και  κατασπατάλησε τα κονδύλια της ΕΟΚ για να οχυρώσει το κομματικό του μηχανισμό. Κόμμα και κράτος ταυτίστηκαν, ενώ η διαφθορά καθώς και η φιλοσοφία της ελάχιστης προσπάθειας εδραιώθηκαν.

Η λογική ΠΑΣΟΚ πότισε τη χώρα. Οι αντίπαλοί τον ζήλεψαν και προσπάθησαν να τον μιμηθούν. Επικράτησε η φιλοσοφία του "έξυπνου" νεόελληνα, που έβρισκε το κόλπο να τα οικονομήσει,και να τα αρπάξει από τους χαζούς Ευρωπαίους...

Η μεγάλη κρίση που βιώνουμε τώρα, που εκτός από οικονομική είναι ηθική και πνευματική, έχει κύριο υπαίτιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πληρώνουμε τις "χρυσές" ημέρες της επταετίας του, και θα τις πληρώνουμε για αρκετά χρόνια ακόμα.

30 χρόνια μετά εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Με εφόδια την ηλικία του, αλλά και τη μεγάλη στήριξη από τα ΜΜΕ, προσπαθεί να αντιγράψει το "μεγάλο" Ανδρέα, χρησιμοποιώντας και το "Ελληνίδες/Έλληνες" Υπόσχεται παραμονή της χώρας στο Ευρώ (αν και υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στο κόμμα του) , υπονοεί κατά περίπτωση την καταγγελία του Μνημονίου (κυρίως στο εσωτερικό), ενώ υπόσχεται διορισμούς στο δημόσιο, αυξήσεις μισθών και συντάξεων και κρατικοποιήσεις. Δεν έχει συγκεκριμένο τρόπο για να βρει τα χρήματα, όμως οι δημόσιες τοποθετήσεις των κκ Γλέζου, Στρατούλη και Μιλιού αποκαλύπτουν πολλά. 

Βέβαια, ο κος Τσίπρας δεν έχει την ακτινοβολία του Ανδρέα και δεν θα βρει χρήματα από την ΕΕ για βολέψει τους οπαδούς του. Πάντα υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί η κομματική πελατεία εις βάρους της χώρας...

Ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά έχει την τύχη στα χέρια του. Θα μου πείτε, οι άλλες επιλογές που διαθέτει είναι καλές. Δυστυχώς, κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του να αναστρέψει την κατάσταση της χώρας, καθώς χρειαζόμαστε όλους εκείνους που μπορούν να βοηθήσουν, ανεξάρτητα από το χώρο που ανήκουν. Ένα δεύτερος Ανδρέας όμως είναι ότι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί. Ελπίζω πως ο ελληνικός λαός δεν θα πλανευτεί και αυτή τη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: