Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τι πιστεύω ότι συμβαίνει στην Τουρκία

Ξεκαθαρίζω εξ αρχής, ότι δεν είμαι κάποιος Τουρκολόγος, ούτε θεωρώ ότι έχω βαθιά γνώση της χώρας. Με βάση τις όποιες γνώσεις έχω, θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αυτά είναι σε εξέλιξη. Ποιοι συγκρούονται και γιατί;

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας πολύ δημοφιλής πολιτικός με διεθνές κύρος. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του.Είναι πραγματικός κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού,επιτυγχάνοντας συντριπτικές νίκες εις βάρος των πανίσχυρων ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, που ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις.

Πως το κατάφερε αυτό; Πάταξε τη διαφθορά, και έφτιαξε την οικονομία, διώχνοντας το ΔΝΤ. Η οικονομία φαίνεται να ακμάζει αν και υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να την εκτροχιάσουν. Για παράδειγμα, υπάρχει πάγια έλλειψη σε κρέας, ενώ ο αλματώδης ρυθμός ανέγερσης χιλιάδων νέων πολυκατοικιών στα πλαίσια κρατικού προγράμματος δημιουργεί ανησυχητικούς συνειρμούς για φούσκα στο χώρο των ακινήτων.

Η δημοφιλία του κυρίου Ερντογάν ίσως είναι και η αιτία μιας ενδεχόμενης πτώσης του. Ως ισλαμιστής ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ηγετική θέση στο μουσουλμανικό κόσμο. Αυτή η φιλοδοξία, ερμηνεύει την αλαζονική και πολλές φορές επιθετική στάση του απέναντι σε άλλα κράτη της περιοχής.

Προσπαθεί με σχετικά ήπιο τρόπο, να μετατρέψει την Τουρκία από κοσμικό κράτος, σε Ισλαμικό. Σε αυτή την προσπάθεια έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των Τούρκων, ειδικά των πληθυσμών της Ανατολίας. Όσο όμως πλησιάζουμε στο Αιγαίο, η νοοτροπία των κατοίκων αλλάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η πόλη της Σμύρνης (Giaour Izmir, άπιστη Σμύρνη), όπου το κόμμα του Ερντογάν έχει συνεχόμενες πολιτικές αποτυχίες.

Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι οι οποίοι αντιδρούν στην προσπάθεια του κόμματος του κυρίου Ερντογάν. Οι τελευταίες εξαγγελίες του, για τον περιορισμό της πώλησης του αλκοόλ, αλλά και για την επιβολή της Ισλαμικών αυστηρότερης ηθική, έφεραν αυτούς τους ανθρώπους σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό. Το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ είναι απλά η αφορμή.

Οι εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον: θα κλονιστεί η μονοκρατορία του Ερντογάν; Υπάρχει περίπτωση οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους να ανατρέψουν τα δεδομένα; Τι θα κάνει ο Στρατός; Οι Κούρδοι;Ποια θα είναι η στάση της σιωπηλής πλειοψηφίας; Πως θα επιρρεαστούν οι σχέσεις με τη χώρα μας; Ένα είναι σίγουρο: δεν θα πλήξουμε!

Υ.Γ. Κάποιοι καραγκιόζηδες νομίζουν πως πολεμούν τον εθνικισμό, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη ως Ινσταμπούλ. Απλά επιβεβαιώνουν ότι είναι καραγκιόζηδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: