Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Λίγα λόγια για τη Συρία

Η επίθεση εναντίων της Συρίας θεωρώ πως είναι ήδη ειλημμένη, απλά οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. Υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφορίας στα ΜΜΕ και στο Internet, αλλά εγώ θα "καταθέσω" τις απόψεις μου.

Το καθεστώς Άσαντ δεν είναι σε καμία περίπτωση δημοκρατικό, αλλά ένα σκληρό και απολυταρχικό. Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει κληρονομήσει την πρωθυπουργία  από τον πατέρα του, ενώ η ιδεολογία του κόμματος που ηγείται (Μπααθ) είναι ένα μείγμα σοσιαλιστικών στοιχείων με αραβικό εθνικισμό.

Αντίπαλος του είναι ένας συνασπισμών ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων , μεταξύ αυτών και η Αλ Καϊντα, αλλά και μισθοφόρων. Δεν χάνουν την ευκαιρία να διαφημίζουν τις αγριότητές τους, που φτάνουν μέχρι το σημείο της ανθρωποφαγίας.

Η χρήση χημικών όπλων στην περιοχή δεν είναι πρωτόγνωρη. Το Ιράκ έκανε ευρύτατη χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο με το Ιράν αλλά και εναντίων των Κούρδων. Και στις δυο περιπτώσεις είναι έγκλημα πολέμου, αλλά τιμωρήθηκε μόνο για την δεύτερη. Τότε οι δυτικές δυνάμεις θεωρούσαν τον Σαντάμ ως αντίβαρο στο Ιράν.

Ποιος έκανε χρήση των όπλων; Οι κυβερνητικές δυνάμεις, ή οι επαναστάτες; Ακόμα και αν κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα όπλα, πρέπει να εξακριβωθεί ποιος έδωσε τη διαταγή. Δεν αποκλείεται να ήταν πρωτοβουλία κάποιου αξιωματούχου, του οποίο τα κίνητρα πρέπει να διερευνηθούν. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί έκαναν χρήση χημικών σε μια περίπτωση στην Πολωνία, από λάθος τοπικού διοικητή κατά το ΒΠΠ. Ο Χίτλερ μπορεί να ήταν τέρας, αλλά μισούσε τα χημικά, καθώς είχε τραυματιστεί από τέτοια όπλα στον ΑΠΠ.

Η στάση των Ευρωπαίων είναι πραγματικά γελοία. Ο αριστερός κύριος Ολάντ, που πολλοί τον περίμεναν ως σωτήρα της Ευρώπης, δήλωσε ότι θα συνδράμει τις προσπάθειες των ΗΠΑ αλλά δεν θα επιτεθεί η Γαλλία μόνη της. Λες και μπορεί... Οι Ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε οικτρή κατάσταση, ακόμα και ο κάποτε κραταιός Βρετανικός στρατός. Το αξιόμαχό τους φάνηκε κατά την επέμβαση τους στη Λιβύη.

Όσο για τις ΗΠΑ, θα επέμβουν στρατιωτικά ενισχύοντας τους φονταμενταλιστές του Ισλάμ, και ειδικά την Αλ Καϊντα; Τουλάχιστον δείχνουν ότι έχουν καταλάβει το έγκλημα που έκαναν στο Ιράκ, που ανέτρεψαν μεν τον Σαντάμ, αλλά δεν είχαν προνοήσει για την διάδοχη κατάσταση. Γιατί όσο κακό και αν είναι το καθεστώς Άσαντ, η Συρία ήταν μια σταθερή χώρα με σχετικά καλό βιωτικό επίπεδο, και για αυτό ο αριθμός των Σύρων μεταναστών ήταν σχετικά μικρός.

Η Ρωσία και ο κύριος Πούτιν εμφανίζονται να στηρίζουν τη Συρία. Βέβαια και η ΕΣΣΔ ήταν υποστηρικτής της, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την συντριβή της Συρίας, στους πολέμους με το Ισραήλ, το 1967 και το 1973.  

Τέλος, το μέλλον της Τουρκίας καθώς και του Ερντογάν σχετίζεται με την έκβαση της επέμβασης. Η Τουρκία στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ενώ έχει προσφερθεί να συνδράμει στρατιωτικά. Αν η προσφορά της γίνει δεκτή, τότε αναβαθμίζεται ξανά ως το σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη περιοχή. Μια ενδεχόμενη άρνησή της, καταδεικνύει ότι ο κύριος Ερντογάν και η Κυβέρνησή του, έχουν μπει στη λίστα με τους επόμενους στόχους. Εννοείται δεν πιστεύω πως θα κινηθούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: