Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Το άλλο μήνυμα του 1821

Πριν κάποια χρόνια, διάβασα το βιβλίο του Keegan, "H Ιστορία του Πολέμου", με θέμα την εξέλιξη της μορφής και των μέσων των πολεμικών επιχειρήσεων από την αυγή της ιστορίας, μέχρι σήμερα. Από τα σημεία που μου έκαναν εντύπωση, ήταν και εκείνα που αναφέρονταν στην επανάσταση του 1821.

Όταν ξέσπασε η επανάσταση, φιλλέληνες από όλη την Ευρώπη, ήρθαν στην Ελλάδα να βοηθήσουν στο σκοπό. Έχοντας στο μυαλό τους, την εικόνα για τους Έλληνες από τα κλασσικά κείμενα, περιμέναν να βρουν κάτι ανάλογο. Κυρίως, περίμεναν να δουν τους έλληνες να πολεμούν, σύμφωνα με τα πολεμικά ήθη της εποχής: περίμεναν από τους επαναστάτες, να έχουν σχηματίσει οργανωμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς και να δίνουν μάχες εκ παρατάξεως, όπως επέβαλε η εποχή. Αντί, αυτού βρήκαν "αμόρφωτους" άτακτους, που ο τρόπος που πολεμούσαν ήταν αδιανόητος γι' αυτούς. Τέτοια ήταν η απογοήτευσή τους, που πολλοί από αυτούς θεώρησαν πως οι τωρινοί έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων.

Σύμφωνα με τον Keegan, οι έλληνες απλά πολέμισαν με τον μόνο τρόπο που μπορούσαν, τον ανορθόδοξο τρόπο. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος ώστε να ζήσει η Επανάσταση, και τελικά να επιτευχθεί ο σκοπός. Μάλιστα, θεωρεί ότι με ανάλογο τρόπο νίκησαν οι Βιετ Κονγκ τους αμερικάνους στο πόλεμο του Βιετ Ναμ. Με ανάλογο τρόπο πολέμου, νίκησαν οι αφγανοί τους Σοβιετικούς και αντιστέκονται με επιτυχία και στους αμερικάνους. Αν οι πρόγονοί μας ήταν τόσο ανόητοι ώστε να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ευρωπαίων, σίγουρα θα έδιναν μερικές ηρωϊκές μάχες, αλλά στο τέλος θα έχαναν.

Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κρίση κτυπά και τη χώρα μας. Οι πολιτικοί μας, με την έλλειψη οράματος, φαντασίας και πάνω από όλα θάρους, προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν ακολουθώντας τις προσταγές των "σοφών" της ευρώπης. Δεν ξεχνούν να βάλουν περισσότερους φόρους σε αυτούς που μονίμως πληρώνουν (μισθωτούς και συνταξιούχους), γιατί από όλους τους άλλους δεν μπορούν να τα πάρουν.

Αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός, που θα προσπαθήσει να εμπνεύσει και όχι να μας φοβίσει. Να ενεργοποιήσει, τη εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του πραγματικού πολυμήχανου λαού μας, ώστε με τρόπους ταιριαστούς στο λαό μας, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την κρίση αλλά να προοδεύσουμε. Πολλές από τις διαφορές μας, με τους πεφωτισμένους λαούς της, μας προφύλαξαν από τα χειρότερα, καθώς δανειζόμαστε λιγότερο και ευτυχώς η ο θεσμός τη οικογένειας στη χώρα μας είναι ακόμα ισχυρός. Δεν γίνεται να δώσουμε και αυτή τη μάχη με το δικό μας τρόπο;

Χρόνια πολλά σε όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: