Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Περί σεισάχθειας και στεγαστικών δανείων

Τελικά, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δύσμοιρη χώρα μας, προκύπτει και καινοφανή οικονομική θεωρία, συνήθως μια ρωμεϊκη παραλλαγή μιας ήδη υπάρχουσας. Για παράδειγμα, φοριέται πολύ η ρωμεϊκια έκδοση του Κευνσιανισμού. Βασισμένες επάνω στο αξιώμα του Μέγιστου Γεωργίου Παπανδρέου, ότι "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ", δίνουν λύση σε κάθε πρόβλημα. Ο ορισμός που περιγράφει τις νέες αυτές θεωρίες είναι Greconomics, ή επειδή δεν συμπαθώ καθόλου το ΣΥΡΙΖΑ, Stratoulonomics. Εννοείται πως όλα τα κόμματα έχουν τις δικές τους παραλλαγές.

Με αφορμή την άρση ή μη του παγώματος των πλειστηριασμών της πρώτη κατοικίας, ήρθε στην επικαιρότητα  το σοβαρότατο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ειδικά των στεγαστικών. Όπως όλα τα προβλήματα, έτσι και αυτό αντιμετωπίζεται με φαιδρό τρόπο. Δεν μου κάνει εντύπωση, που κάποιοι οικονομολογούντες έφτασαν να προτείνουν οριζόντια διαγραφή των δανείων, μιλώντας για σεισάχθεια. Ρίχνουν όλο το φταίξιμο στις Τράπεζες και απαιτούν να πληρώσουν αυτές και μόνο αυτές τη ζημιά. 

ΟΙ ελληνικές τράπεζες έκαναν το ίδιο σφάλμα με τις όλες τις τράπεζες του Δυτικού κόσμου. Δάνεισαν ποσά που κάλυπταν ή ακόμα υπερκάλυπταν την τιμή αγοράς του ακινήτου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δωθούν δάνεια σε κάποιους που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να τα είχαν λάβει εξ αρχής. Το σφάλμα αυτό, πρέπει να το πληρώσουν, και θα το πληρώσουν οι τράπεζες, χάνοντας μέρος του κεφαλαίου που δάνεισαν.

Αυτό βέβαια απέχει πολύ από τις λαϊκίστικες κραυγές περί σεισάχθειας. Στην Ελλάδα, η Τράπεζες καθυβρίζονται ως τοκογλύφοι και λίγο πολύ θεωρούνται αντιπρόσωποι το Οξαποδώ.

Ξεχνάμε ότι τα δάνεια δόθηκαν για ευγενή σκοπό, για την απόκτηση κατοικίας. Ξεχνάμε ότι πολλοί έκαναν περιουσίες πωλώντας τα ακίνητα που αγοράστηκαν από τα δάνεια. Ξεχνάμε τα επαγγέλματα του κλάδου της οικοδομής που έζησαν από αυτά τα σατανικά δάνεια.

Γιατί λοιπόν, να μην επιμεριστεί το κόστος της σεισάχθειας που προτείνουν οι λαϊκιστές και στους ανωτέρω; Εννοείται πως μια τέτοια ενέργεια, θα τους καταδίκαζε σε καθεστώς χρόνιας ανεργίας, καθώς στεγαστικά δάνεια δεν θα ξαναδωθούν. Να μην βγει και ένας αναδρομικός φόρος, καθώς καρπώθηκαν προϊόντα τοκογλυφίας; Δεν έχω διαβάσει τα προχωρημένα κεφάλαια των Stratoulinomics, και δεν θέλω να εμπνεύσω κανένα οικονομολόγο της συμφοράς.

Εννοείται πως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να λυθεί, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τις Τράπεζες.  Γιατί ότι και να λέει ο κάθε λαϊκιστής, δεν συμφέρει καμιά τράπεζα να βρεθεί με χιλιάδες ακίνητα.Γιατί και οι Τράπεζες είναι και αυτές δανειολήπτες!

Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί μια σοβαρή λύση, αν και πολύ αμφιβάλω. Γιατί φοβάμαι πως και πάλι οι "μάγκες" θα ωφεληθούν εις βάρος των κορόιδων που αποτελούμε και τη συντριπτική πλειονότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: