Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ζούμε στη χειρότερη εποχή;

Όλες αυτές οι ειδήσεις, που γεμίζουν τις οθόνες και μαυρίζουν τις ψυχές , όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, κάνουν πολλούς από εμάς να αναρωτιόμαστε και να ανησυχούμε για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Μας δημιουργείται η εντύπωση, ότι ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή, όπου η βία και η βαρβαρότητα, σταδιακά σκεπάζουν τον πλανήτη. Βυθιζόμαστε στην άβυσσο, ενώ πλησιάζουμε στο ναδίρ του Πολιτισμού μας;

Αν και εκ πεποιθήσεως απαισιόδοξος, η απάντηση στην οποία έχω καταλήξει θα εκπλήξει μάλλον ευχάριστα πολλούς. Δεν πλησιάζουμε την άβυσσο, αντίθετα απομακρυνόμαστε από αυτή!

Δεν χρειάζεται κανείς να έχει σπουδάσει Ιστορικός για να διαπιστώσει, ότι ο αριθμός αλλά και η fονικότητα των πολέμων σταδιακά φθίνει, παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ήπειρός μας η Ευρώπη, όπου για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, βασιλεύει η Ειρήνη. Και δεν είναι μόνο οι πόλεμοι: ο μέσος αριθμός βίαιων θανάτων ανά κάτοικο φθίνει. Το παγκόσμιο βιωτικό επίπεδο ανεβαίνει, με διαφορετικούς ρυθμούς ανά περιοχή. Η Ιατρική συνεχίσει να νικά ασθένειες που αφάνισαν εκατομύρια ανθρώπους στο παρελθόν. Τέλος, κατακτάμε ημέρα με την ημέρα περισσότερες ατομικές ελευθερίες!

Γιατί λοιπόν όλη αυτή η μαυρίλα; Η Τεχνολογία μας έχει δώσει πολλές πηγές πληροφόρησης και μεγάλο όγκο πληροφοριών. Έχει εξαφανίσει τις αποστάσεις και έχει δημιουργήσει παγκόσμιες αλληλεπιδράσεις που πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητες. Μια τραγωδία που συμβαίνει στην άλλη πλευρά του πλανήτη, είναι σαν να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας, όταν την παρακολουθούμε από τις οθόνες μας. Οικονομικές εξελίξεις σε μακρινές χώρες, επιδρούν άμεσα στις τοπικές οικονομίες.

Δεν ισχυρίζομαι ότι πλέον ζούμε στον Παράδεισο. Υπάρχουν ακόμα πολλοί φονικοί πόλεμοι, αρκετά ουρανικά καθεστώτα, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Μεγάλα προβλήματα συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Πως το καταφέραμε αυτό; Μπορεί ο λεγόμενος Δυτικός Πολιτισμός* να ευθύνεται για πολλά δεινά και να έχει διαπράξει πάρα πολλά εγκλήματα. Όμως, χάρη σε αυτόν η ανθρωπότητα βαδίζει στο σωστό δρόμο!

Παρά τα επιτεύγματα του και την φαινομενική του παντοδυναμία, ο Δυτικός Πολιτισμός αντιμετωπίζει ένα σημαντικό και επικίνδυνο εχθρό: την Παρακμή του, που μπορεί να τον καταστρέψει, στέλνοντας την Ανθρωπότητα σε ένα νέο Μεσαίωνα...

*Ως Δυτικό Πολιτισμό θεωρώ κυρίως τον πολιτισμό των χωρών της Ευρώπης (περιλαμβανόμενης της Ρωσίας/ΕΣΣΔ) και των ΗΠΑ. Κάποιοι οπαδοί του Huntington θα γελούν μαζί μου, αλλά αδιαφορώ.

Το παραπάνω κείμενο στριφογυρνά στο μυαλό μου τις τελευταίες μέρες. Αυτό που διαβάσατε είναι μια μάλλον χοντροκομμένη έκδοση αυτού που θα ήθελα να γράψω, αλλά δεν διαθέτω την όρεξη/'έμπνευση να το κάνω. Ελπίζω να το δουλέψω μελλοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: