Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Να παταχθεί η φοροδιαφυγή των άλλων!

Διάβαζα σχόλια αναγνωστών, σχετικά με την αρνητική εισήγηση του ΙΝΚΑ για την χρήση τραπεζικών καρτών για συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ. Κάποιοι δεν θέλουν να έχουν σχέση με τράπεζες, άλλοι θέτουν θέμα προσωπικών δεδομένων, ενώ δηλώνει ότι δεν θέλει να του γίνει data mining.
Γενικά, όποτε προτείνεται κάποιο μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όλοι έχουν αντιρρήσεις. Οι περισσότεροι όμως είναι υπέρ της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Καταλαβαίνω τις ενστάσεις που έχει ο κάθε ένας από εμάς, για μέτρα ανάλογα με αυτό της υποχρεωτικής χρήσης κάρτας. Προσωπικά πιστεύω πως μόνο με τέτοιες λύσεις, που δεν πιστεύω ότι θα εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον υπάρχει πιθανότητα να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
Το μέγα ερώτημα είναι το εξής: θέλουμε  πραγματικά να παταχθεί η φοροδιαφυγή; Η απάντηση είναι καταφατική, όταν γίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Η πλειονότητα των απαντήσεων που δίνουν οι υπόλοιποι είναι αρνητική. Όλοι θεωρούν ότι πληρώνουν πολλά, και πρέπει το κράτος να τα βρει από αυτούς που τα "έχουν". Άσχετα, αν δηλώνουν αντίθετοι σε τέτοιες προσπάθειες.

Υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν φοροφυγάδες εκ πεποιθήσεως. Θεωρούν ότι το κράτος δεν τους προσφέρει τίποτα, και σπαταλά τα χρήμματα των φόρων που αυτοί δεν πληρώνουν. Θα μου πείτε δεν περπατούν/οδηγούν στους δρόμους; Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε Δημόσια σχολεία;Δεν καλούν την Αστυνομία όταν κινδυνεύουν;

Με λίγα λόγια όλοι θέλουν να πιαστούν οι άλλοι που "κλέβουν". Να τα πάρουν από τους άλλους πρώτα. Αυτό που στην πράξη παραδέχονται ότι τα φορολογικά έσοδα θα προέρχονται από τα γνωστά κοροϊδα που δεν μπορούν να κλέψουν.
Κακά τα ψέμματα, το γουστάρουμε το χάλι μας, και ΔΕΝ θέλουμε να αλλάξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: