Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Εθνική ομάδα και εθνική μιζέρια

Ομολογώ ότι δεν είμαι φανατικός υποστηρικτής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Σίγουρα δε με μαγνητίζει το θέαμα που προσφέρει. Δεν μπορώ να παραβλέψω, πως εδώ και δέκα χρόνια η Εθνική δίνει χαρά σε όλους τους Έλληνες, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η παρουσία και μόνο σε ένα Τελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι επιτυχία. Μια νίκη στο θεσμό είναι ακόμα μεγαλύτερη, πόσο μάλλον αν συνδυάζεται με καλό θέαμα. Η πρόκριση στους 16 είναι τεράστια επιτυχία, και όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό.

Θεωρώ πως ως λαός δύσκολα αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες των συμπατριωτών μας. Αντίθετα, κριτικάρουμε, απαξιώνουμε και ισοπεδώνουμε τους πάντες και τα πάντα, με μεγάλη ευκολία.Ο προπονητής, τεχνική ηγεσία και κυρίως οι παίκτες είναι ο προσφιλής στόχος από το φίλαθλο κοινό.

Αλήθεια, ποιοι κριτικάρουν; Κοιλαράδες με το φραπέ και το τσιγάρο στο χέρι, που κλώτσησαν τελευταία φορά μπάλα στα 12 τους χρόνια. Δημοσιογράφοι που έχουν ως πελατεία τους προηγούμενους. Και πρώην ποδοσφαιριστές ή προπονητές που σε πολλές περιπτώσεις η σταδιοδρομία τους μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Πως θα φαίνονταν, αν άκουγαν όλοι αυτοί ανάλογη κριτική για τη δουλειά τους. Πως θα αντιδρούσαν, αν τους χαρακτήριζαν ως επαγγελματίες άχρηστους; Πόσοι από εμάς, μπορούν να υπερηφανευθούν για μια μεγάλη επιτυχία. Και μην ξεχνάμε, πως συλλογικά έχουμε αποτύχει, καθώς η χώρα μας θεωρείται δικαίως ως  προβληματικό μέλος της οικογένειας των αναπτυγμένων χωρών.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να κριτικάρουμε την Εθνική. Η χθεσινή της εμφάνιση απέδειξε ότι μπορεί να παρουσιάσει πολύ καλύτερο θέαμα από αυτό που μας έχει συνηθίσει. Ο άθλος του 2004 έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον μηχανισμό παραγωγής νέων ταλέντων, και να έχουμε πλειάδα νέων ποδοσφαιριστών που θα έδιναν μάχη για να επανδρώσουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Να συγχαρώ τους ποδοσφαιριστές και την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας, και να τους ευχαριστήσω για την χαρά που μας προσέφεραν. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα με την Κόστα Ρίκα, το μέγεθος της επιτυχίας μόνο μπορεί να μεγαλώσει.
Όσο για όσους στραβώνουν με τους πανηγυρισμούς για τις επιτυχίες της Εθνικής, προφασιζόμενοι την άνοδο του εθνικισμού, είναι απλά κομπλεξικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: