Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ποια η πιθανότητα να κερδίσετε στο Τζόκερ

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε παίξει ένα δελτίο, από το παιχνίδι που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Ποια είναι η πιθανότητα να γίνουμε εκατομμυριούχοι;

Ξεκινά λοιπόν η κλήρωση! Είναι 45 οι μπάλες στην κληρωτίδα, και πέντε από αυτές αντιστοιχούν σε αντίστοιχους αριθμούς του δελτίου μας. Βγαίνει η πρώτη μπάλα, και η πιθανότητα να έχουμε πιάσει τον πρώτο αριθμό είναι 5/45 ή περίπου 11% Όχι άσχημα.

Συνεχίζεται η κλήρωση. Η πιθανότητα να έχουμε πιάσει και δεύτερο αριθμό, μειώνεται στις 4/44 ή 9%. Δυστυχώς οι πιθανότητες να πιάσουμε και τους υπόλοιπους αριθμούς μειώνονται δραματικά, όσο εξελίσσεται η κλήρωση. Συγκεκριμένα η πιθανότητα να πιάσουμε τον τρίτο αριθμό είναι 3/43 (7%), τον τέταρτο 2/42 (περίπου 5%), και τέλος τον πέμπτο 1/41 (2,5%).

Ωραία, γνωρίζουμε τις πιθανότητες για κάθε αριθμό ξεχωριστά. Ποια η πιθανότητα να τους πιάσουμε και τους 5; Πολλαπλασιάζουμε τα παραπάνω ποσοστά και διαπιστώνουμε με λύπη ότι η πιθανότητα να έχουμε την τυχερή πεντάδα είναι απειροελάχιστη, για την ακρίβεια μόλις 1 στα 1.221.759.

Έρχεται και η ώρα του Τζόκερ. Έχουμε μόλις 5% πιθανότητα να έχουμε μαντέψει σωστά (1/20). Η πιθανότητα να γίνουμε εκατομμυριούχοι με ένα δελτίο, είναι μόλις 1 στις 24.435.180! Ακόμα και αν έχουμε παίξει περισσότερες στήλες, η πιθανότητα να κερδίσουμε παραμένει μικρή, απλά πολλαπλασιάστε το προηγούμενο κλάσμα επί τον αριθμό των στηλών.

Τελικά, με τόσο μικρές πιθανότητες, αξίζει κανείς να τζογάρει; Προσωπικά, το κάνω σπανιότατα. Αλλά όταν το κάνω, στην πραγματικότητα αγοράζω μια δικαιολογία να ονειρεύομαι, αν και δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους πλουτισμό.

Υ.Γ. Πρέπει να αρχίσω να συστήνομαι ως πρώην μαθηματικός. Υπολόγισα πριν λίγες ημέρες, την πιθανότητα αυτά στο 1 στα 3 δισεκατομμύρια!  Αν τα αφήσεις σε αφήνουν.

Υ.Γ. Βασανίζω αυτές τις μέρες το μυαλό μου για να υπολογίσω την πιθανότητα των 15 συνεχόμενων τζακ ποτ. Ενδιαφέρον πρόβλημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: