Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Indiana Jones και Σκοπιανή Προπαγάνδα

Η τριλογία των ταινιών με ήρωα τον αρχαιολόγο Indiana Jones είναι από αυτές που χρωμάτισαν την εφηβεία μου. Περίμενα λοιπόν, να δω την τέταρτη ταινία της σειράς με ενδιαφέρον.

Η ταινία είναι μια καλή περιπέτεια, όχι στο επίπεδο των άλλων τριών. Γενικά, οι ταινίες που παρουσιάζονται στις αίθουσες την εποχή αυτή, θεωρούνται δεύτερης διαλογής.

Αυτό που δεν περίμενα, ήταν η ανθελληνική προπαγάνδα! Σε κάποιο σημείο της ταινίας, οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε μια αίθουσα με αρχαία αγάλματα μεταξύ αυτών μερικοί κούροι, και τότε ο πρωταγωνιστής λέει: «Αγάλματα από όλες τις εποχές: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ, ετρουσκικά κτλ» Μάλιστα, ο κος Σπιλμπερκ είναι γεναιόδωρος με τους ψευτομακεδόνες: ενώ οι γείτονες ζητούν μόνο την ιστορία της Μακεδονίας, ο Σπίλμπεργκ τους χαρίζει όλη την αρχαία ιστορία.

Δυστυχώς, ένας παιδικός ήρωας έγινα όχημα για την κρατική προπαγάνδα των ΗΠΑ, που δαιμονοποιεί και τους Σοβιετικούς, βοηθόντας στην έναρξη ενός νέου ψυχρού πολέμου. Αν το γνώριζα δεν θα πήγαινα να δω την ταινία. Προτείνω σε όσους δεν την είδαν, προτείνω να την αποφύγουν.

Hubris comes before Nemesis, Mr Spielberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια: