Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Πολιτική ορθότητα και Ελύτης

Στα πλαίσια αξιέπαινης πρωτοβουλίας, ομάδα εθελοντών ανέλαβε τον καλλωπισμό σχολικού συγκροτήματος στο κέντρο των Αθηνών. Αποσπάσματα από ποιήματα κορυφαίων ελλήνων ποιητών (Ελύτης, Ρίτσος κα), γράφτηκαν στους τοίχους, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους. Όταν εθελοντές είπαν στους υπευθύνους, να γράψουν και ένα συγκεκριμένο απόσπασμα από το 'Άξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη, αυτοί αντέδρασαν, φοβούμενοι ότι θα χαρακτηριστούν...φασίστες. Ποιο ήταν το επίμαχο κείμενο;

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...

Άλλη μια ανοησία που καταπίνουμε άκριτα, από τας Αμερικάς, η πολιτική ορθότητα (Political Correctness). Να αυτολογοκρινόμαστε, μήπως κάποιος μουρλός ή μουρλή, μας χαρακτηρίσει ρατσιστές, φασίστες, φαλλοκράτες και δεν ξέρω τι άλλο. Α, και να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του...Indymedia. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, και όταν μας τυχαίνει το αξίζουμε και με το παραπάνω.

Με τέτοιους παιδεία, δεν είναι να απορούμε που οι περισσότεροι από εμάς (δυστυχώς και εγώ), δεν μπορούμε να διαβάσουμε και να νοιώσουμε ένα...ποίημα. Ένα απόσπασμα από το "Άξιον Εστί", θα το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: