Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα στα πρόθυρα πολέμου

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης έχει πλέον λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με την πρωτεύουσα της χώρας στα πρόθυρα πολέμου. Πλέον οι συγκρούσεις ελλήνων και αλλοδαπών έχουν πολλαπλασιαστεί, με τις διάφορες ακραίες ομάδες να δρουν ανεξέλεγκτα. Ένα πρόβλημα που αφέθηκε να κακοφορμίσει, γιγαντώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που απειλεί την ειρήνη στη χώρα. Πως φτάσαμε ως εδώ;

Τα τελευταία 20 χρόνια ένας τρομακτικός αριθμός λαθρομεταναστών, ήρθε στην Ελλάδα. Αρχικά, οι χώρες προέλευσης ήταν βαλκανικές, και μπορεί τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν να ήταν μεγάλα, αλλά κάποιες κοινές πολιτιστικές καταβολές, λειτούργησαν ως γέφυρες επικοινωνίας. Τα επόμενα κύματα, είναι κυρίως ασιατικής αλλά και αφρικανικής προέλευσης, καθιστώντας την συνύπαρξή τους, με τους έλληνες, αλλά και τους βαλκάνιους μετανάστες αρκετά προβληματική. Γιατί επέλεξαν τη χώρα μας; Είναι πολύ απλό, διότι τα σύνορα της είναι δύσκολο να τα φυλάξεις. Σε μεγάλο βαθμό, βοηθήθηκαν και από "φιλικές" χώρες, για δικά τους οφέλη...

Πως αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις το θέμα αυτό; Όπως και τα περισσότερα προβλήματα της χώρας, απλά το αγνόησαν. Μάλιστα, στην παραίσθηση της περίφημης ευημερίας, διάφοροι πολιτικοί μας έφτασαν στο σημείο, να ευχαριστήσουν τους μετανάστες για την προτίμηση που έδειξαν στη χώρα μας (κος Παυλόπουλος). Όσο η φούσκα, της ελληνικής προόδου διογκωνόταν,οι ηγέτες της χώρας αυτής εστίαζαν μόνο στο οικονομικό όφελος από τα φθηνά εργατικά χέρια, κλείνοντας τα μάτια στις παράπλευρες ζημιές. Και αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τεράστιες εκροές συναλλάγματος, και το δυσβάσταχτο κόστος στη Δημόσια Υγεία.

Η ύπαρξη τόσων πολλών ομάδων ανθρώπων, με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, έπρεπε να προβληματίσει. Αντιθέτως, ο λεγόμενος πνευματικός κόσμος, αλλά και οι πολιτικοί, μιλούσαν και δυστυχώς μιλούν ακόμα για την ανάγκη για μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Το λεγόμενο πολυπολιτισμικό μοντέλο απέτυχε παταγωδώς. όπου προσπάθησε να εφαρμοστεί, αλλά αυτό δεν προβληματίζει κανένα υποστηρικτή του.

Τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης άρχισαν να οξύνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορούν να αγνοηθούν. Σε μια χώρα με μεγάλο ποσοστό ανεργίας, και ανύπαρκτη βιομηχανία, όλο αυτό το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό είναι πρακτικά αδύνατο να αξιοποιηθεί.Για να επιβιώσει, θα καταφύγει και στην παρανομία.

Οι κάτοικοι των περιοχών που δέχθηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών, είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται δραματικά. Πως αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά του για βοήθεια;Η καλλιτεχνική και πολιτική ελίτ του τόπου, και ιδιαιτέρως οι αριστεροί, αντιμετώπισαν τις διαμαρτυρίες με βδελυγμία. Αντικρίζοντας την πραγματικότητα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της ιδεολογίας, με υπεροψία άρχισαν να τους κατηγορούν για ρατσισμό και ξενοφοβία. Αντί για αντεπιχειρήματα και προτάσεις, εκτόξευαν τσιτάτα, μιλώντας για προλεταρίους, εργάτες, κολασμένους και διάφορα άλλες εκφράσεις της κομματικής παπιομιλίας.... Η προοπτική μαζικών ελληνοποιήσεων, δημιουργεί την προσδοκία για νέους ψηφοφόρους...

Η αποτρόπαια δολοφονία του 44χρονου πατέρα, ήταν η σπίθα που έφερε την έκρηξη. Πλέον ακραίες ομάδες επιτίθενται σε λαθρομετανάστες, οι οποίοι με τη σειρά τους συγκροτούν ομάδες και επιτίθενται σε έλληνες. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα μπορούσε να λείπει ο χαϊδεμένος αντιεξουσιαστικός χώρος, για να συνεχίσει τους τραμπουκισμούς του, δήθεν για την υπεράσπιση των μεταναστών.

Τι πρέπει να γίνει; Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να φύγουν από την χώρα. Σε μια χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ζήσουν ανθρώπινα, αλλά και αυτοί με την σειρά τους, δεν μπορούν βοηθήσουν. Η απομάκρυνση τους, πρέπει να γίνει με αξιοπρέπεια και με τη συνεργασία των εμπλεκομένων χωρών. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι χειρότερη τόσο για αυτούς, όσο και για εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: