Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πράσινες λύσεις από τον Κόκκινο Ντάνι

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την εκπομπή του κυρίου Θεοδωράκη, Πρωταγωνιστές, για την οικονομία. Σε αυτή παρουσιάστηκαν διάφορες απόψεις για τα αίτια της κακής οικονομικής κατάστασης, όπως και προτάσεις για την έξοδο από αυτή. Πρώτος - πρώτος μίλησε ο κος Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, ή Κόκκινος Ντάνι, ο περίφημος ηγέτης της εξέγερσης του Μαΐου του 1968 και νυν Ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Αφού είπε διάφορα, όπως ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται στρατό, γιατί αν κάτι γίνει θα μας προστατεύσει η ΕΕ (!), ή ότι η μισθοδοσία των ιερέων είναι μια από τις αιτίες του ελλείμματος, έριξε και μια ενδιαφέρουσα πρόταση: Οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας είναι τέτοιες, ώστε η χώρα μας, να μπορεί να καλύπτει το 20-30% των ενεργειακών της αναγκών από τις περίφημες εναλλακτικές πηγές ενεργείας. Ελκυστική προοπτική, ή μήπως όχι;

Ο ήλιος και ο άνεμος είναι πηγές δωρεάν ενέργειας; Δυστυχώς όχι, για την ακρίβεια είναι ακριβές, καθώς τόσο τα κάτοπτρα όσο και οι ανεμογεννήτριες είναι πανάκριβες. Είναι τουλάχιστον αποδοτικές; Και πάλι όχι, καθώς για να ηλεκτροδοτηθεί, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη με ηλιακή ενέργεια, απαιτείται δημιουργία πάρκου με κάτοπτρα, ίσης έκτασης με την συμπρωτεύουσα. Άρα η πρόταση του κου Ντάνι είναι, ας πούμε, μη ρεαλιστική.

Δεν απορρίπτω τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, απλά στην παρούσα τους μορφή μπορούν να καλύψουν ένα μικρό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών. Η σχετική έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να γίνουν ακόμα πιο αποδοτικές.

Και να κλείσω με λίγη συνωμοσιολογία: Αν η χώρα μας, επιχειρούσε να ακολουθήσει την συμβουλή του κόκκινου Ντάνι, ποια χώρα θα κέρδιζε συμβόλαια δισεκατομμυρίων, αφού είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις τεχνολογίες; η αγαπητή μας... Γερμανία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: