Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ευελιξία ή σκλαβιά;

Θα δουλεύουμε 6 μέρες; Δεκατρείς ώρες; Μιλάμε για ευέλικτο ωράριο ή για επαναφορά του 6ημέρου με εξοντωτικό ωράριο; Εμπνευστής είναι η Τροϊκα ή κάποιοι συντοπίτες μας που προσπαθούν να κερδίσουν από την κρίση; Μερικά από τα πολλά ερωτήματα που δημιούργησε η διαρροή του e-mail με αποστολέα την Τροϊκα, μέσω ενός μάλλον κακογραμμένου δημοσιογραφικού κειμένου.
Η δυνατότητα για ευέλικτο ωράριο πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Όταν υπάρχει ανάγκη, η σε περιόδους αιχμής, να μπορεί μια επιχείρηση να απασχολεί για 6 μέρες τους εργαζόμενους ή παραπάνω από 8 ώρες χωρίς υπερωρίες. Με την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι οι επιπλέον ώρες θα αφαιρεθούν από το ωράριο μιας περιόδου με λιγότερη δουλειά, ή οι "έκτες" ημέρες θα επιστραφούν ως άδεια. Η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και με την ελεεινή νοοτροπία κάποιων εργοδοτών με κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικό.
Η χώρα χρειάζεται δραστικές αλλαγές και πρέπει να γίνουν θυσίες. Όχι μόνο από τους υπαλλήλους του ΙΤ και τους συνταξιούχους. Όλοι πρέπει κάτι να παραχωρήσουν αντί να κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Και το σημαντικότερο: χρειαζόμαστε ομόνοια και συλλογική προσπάθεια .Αντί αυτού, αυτή τη στιγμή, κάθε κοινωνική ομάδα προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα (ή τα "κεκτημένα"), αδιαφορώντας για τους υπολοίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: