Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αραβική Άνοιξη και Ευρωπαϊκός Χειμώνας

Μια ταινία είναι για άλλη μια φορά η αφορμή για να ξεσπάσει βίαια επεισόδια, με αποκορύφωση τις εισβολές σε πρεσβείες χωρών και τις δολοφονίες διπλωματών. Καθώς το θέμα με το περίφημο θεατρικό έργο, που προσβάλει τη μνήμη του Αθανασίου Διάκου είναι ακόμα στην επικαιρότητα, θέλω να γράψω κάποιους προβληματισμούς μου.

Η δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη σε μια εφημερίδα, μπορεί να προκαλέσει βίαιες εξεγέρσεις Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα σκίτσα ή εικόνες, σε αρκετές περιπτώσεις απίστευτα προσβλητικά υπάρχουν αναρίθμητα στο internet, για να μην αναφέρω τις άλλες μορφές τέχνης. Κάθε αντίδραση/διαμαρτυρία Χριστιανών, καταδικάζεται και θεωρείται ως σκοταδισμός και απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας έκφρασης.

Για να το επεκτείνω,στον Μουσουλμανικό κόσμο οι αξίες και οι παραδόσεις είναι αδιαπραγμάτευτες και πανίσχυρες, ενώ στον αντίστοιχο Δυτικό (πρώην Χριστιανικό), τα πάντα αμφισβητούνται και αποδυναμώνονται με την πάροδο του χρόνου. Από την μια πλευρά, έχουμε ένα σκληρό και άκαμπτο σύστημα αξιών, που στα μάτια των Δυτικών φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις απάνθρωπο. Σε αντίθεση με το αντίστοιχο Δυτικό που στα μάτια των Μουσουλμάνων φαντάζει και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι διεφθαρμένο και παρακμιακό.

Ο Δυτικός κόσμος φθίνει δημογραφικά, γερνάει,εστιάζει  στην καλοπέραση και στην απόκτηση υλικών αγαθών. Αντίθετα, οι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί αυξάνονται, είναι νεότεροι και αρκετά πιο σκληραγωγημένοι.Ο ένας κόσμος πεθαίνει μέρα με την ημέρα, ενώ ο άλλος παραμένει ακμαίος.

Οι εξεγέρσεις στην Μέση Ανατολή, στις οποίες εν τέλει επικράτησαν Μουσουλμανικά κόμματα ονομάστηκαν Αραβική Άνοιξη, θεωρώ πως ο αργός θάνατος της Ευρώπης και σε επέκταση του Δυτικού κόσμου μπορεί να χαρακτηριστεί ως Ευρωπαϊκός Χειμώνας.

Εννοείται πως δεν υποστηρίζω την αταβιστική επιστροφή στο Μεσαίωνα, να απαρνηθεί ο Δυτικός Κόσμος τις ελευθερίες και τα πνευματικά του επιτεύγματα από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα που πηγάζουν από την παρακμή του, όπως η οικονομική κρίση δεν μπορούν να αγνοηθούν. Βέβαια ακόμα και αν "πεθάνει" το μοντέλο αυτό, δεν θα έρθει  η συντέλεια, η φύση απεχθάνεται τα κενά. Απλά θα αντικατασταθεί από κάτι δυναμικότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: