Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Πρέπει να πετύχει

Τα δυο μεγάλα κόμματα κατάφεραν και συνεννοήθηκαν, και μετά από πολλές παλινωδίες που δεν τιμούν τον πολιτικό κόσμο, σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον κο Παπαδήμο. Η διάρκειά της δεν έχει καθοριστεί, καθώς η ΝΔ επιμένει για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, όπως και την στήριξη όλων των κομμάτων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, τίποτα από τα δυο δεν συμβαίνει.

Θέλουμε μια χώρα ευρωπαϊκή; Έως τώρα στη χώρα μας, τα πάντα ελέγχονται από τα κόμματα, η οικονομία περιστρέφεται γύρω από το κράτος, και η γραφειοκρατία είναι τροχοπέδη για κάθε εγχείρημα. Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι παρανομούντες έχουν διαύλους επικοινωνίας με αυτούς που πρέπει να τους εφαρμόζουν, καταργώντας τους στην πράξη. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, αλλά είναι κοινά αποδεκτό ότι η συχνότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Για να καταπολεμηθούν όλα αυτά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για πάρα πολλά χρόνια.

Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του: όσοι φορείς θέλουν την χώρα μας στην ΕΕ, πρέπει να συνασπιστούν. Το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα να αντιπολιτεύεται καθώς είναι υπέρ μιας ανεξάρτητης και μάλλον μοναχικής πορείας της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα άλλα κόμματα και κυρίως η ΝΔ, πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, βάζοντας στην άκρη το ενδεχόμενο πολιτικό κέρδος. Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να δυσαρεστήσει πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μια επαμφοτερίζουσα στάση, για να κερδίσει τους ψήφους των θιγόμενων, θα είναι ανήθικη.

Το σημαντικότερο καθήκον για τον πολιτικό κόσμο είναι να πει την αλήθεια. Να παρουσιάσει τις δυνατές επιλογές που έχει η χώρα και κυρίως τις επιπτώσεις τους, τόσο τις άμεσες αλλά και τις μελλοντικές. Γιατί η πικρή αλήθεια είναι η εξής: καμία επιλογή, ούτε καν αυτή της εξόδου από την ΕΕ, ΔΕΝ πρόκειται να φέρει το βιοτικό επίπεδό μας, σε αυτό της προ μνημονίου εποχής.

Η δημιουργία αυτής της κυβέρνησης ήταν επιτυχία, αλλά από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα, καθώς είναι μια δύσκολη προσπάθεια που πρέπει να κρατήσει χρόνια. Η θυσίες του ελληνικού λαού, και η απώλεια των προοπτικών τουλάχιστον δυο γενιών (ανήκω και εγώ σε αυτές) δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Δεν είμαι αισιόδοξος για την τελική έκβαση, αλλά η προσπάθεια πρέπει να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: