Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Αποκαλυπτικοί καιροί

Τα τελευταία χρόνια έχω την εντύπωση πως ζούμε σε αποκαλυπτικούς καιρούς. Ζούμε γεγονότα τα οποία ξεπερνούν την φαντασία. Ποιος θα περίμενε την καταστροφή που πλητεί τη χώρα μας; Τεράστιες εκτάσεις έχουν απανθρακωθεί, δεκάδες συμπατριώτες μας έχουν βρει φρικτό θάνατο, χιλιάδες άλλοι έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Το χειρότερο όμως είναι ζημιά στο περιβάλλον, τις συνέπειες θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια.

Φυσικές καταστροφές είχαμε σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Όμως τόσο μεγάλες καταστροφές, οι οποίες προκαλούνται από ανθρώπινη δραστηριώτητα είναι προτόγνωρες.

Ο άνθρωπος προκαλεί δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον, με ραγδαίους ρυθμούς. Ίσως στο κοντινό μέλλον, το ανθρώπινο είδος να απειληθεί άμεσα με εξαφάνιση, όπως τόσα άλλα είδη ζώων.

Η μόνη διέξοδος πιστεύω είναι η ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων και αξιών. Όσο το κυνήγι του κέρδους αποτελεί την κύρια ενασχόληση, το μέτριο αποτίμησης όλων των αξιών είναι το χρήμα, και η ιδιωτία το κοινό χαρακτηριστικών όλων μας, τόσο το μέλλον μας θα γίνεται όλο σκοτεινότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: