Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

O μακρύς και επίπονος δρόμος

Σιγά, σιγά σβήνουν και οι τελευταίες πυρκαγίες που αφάνισαν τη χώρα και αρχίζει η χρονοβόρα διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών . Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει και αν θα επιτύχει.

Πολύ γρήγορα, άρχισαν οι γενναιόδωρες προσφορές για την ανακούφιση των πυροπαθών, από μεγάλους οργανισμούς αλλά και άτομα. Το ποσό που συγκεντρώνεται θα είναι αρκετά μεγάλο. Το ζητούμενο είναι ο φορέας που θα το διαχειριστεί. Η διεύθυνση του, ανατέθηκε στον κο Μολυβιάτη, του οποίου το κύρος είναι κοινά αποδεκτό. Ελπίζω να δικαιώσει τις προσδοκίες για τη βέλτιση διαχείρηση των πόρων που συσσωρεύτηκαν. Θέλω να πιστεύω, πως σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, το πρόσωπο που πιθανώς θα τον αντικαταστήσει ,θα είναι αναλόγου κύρους.

Δεν άργησαν και τα πρώτα παρατράγουδα: η "εξυπνάδα" που μας χαρακτηρίζει, ώθησε αρκετούς συμπατριώτες μας, είτε να λάβουν το επίδομα των 3.000 χωρίς να το δικαιούνται ή το εισέπραξαν περισσότερες από μια φορές. Τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες έχουν φέρει το δύσμοιρο τόπο μας σε αυτό το χάλι. Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να εξευτελίσουν και όχι να επιβραβεύσουν όσους διαπράτουν τέτοιες ποταπές κλοπές.

Η ικανοποίηση άμεσων ανάγκων των πυροπαθών είναι ένα μικρό μέρος του έργου που πρέπει να γίνει. Η στήριξη των τοπικών οικονομιών και η ανάπτυξή τους είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μην αναγκαστούν οι ατυχείς συμπατριώτες μας να γίνουν πρόσφυγες μέσα στη χώρα τους.

Αυτό που θα χρειαστεί δεκαετίες, συνεχούς και επίπονης προσπάθειας, είναι η αποκατάσταση του φυσικού πλούτου. Με την συνδρομή των ειδικών επιστημώνων, πρέπει να καταρτιστεί ένα μακροχρόνιο πλάνο, το οποίο θα τηρείται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε γενικές γραμμές, αυτές είναι οι κύριες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία για να την αποκατάσταση των καταστροφών. Όμως η σημαντικότερη προσπάθεια πρέπει να γίνει στα μυαλά μας, η οποία δεν αφορά μόνο αυτή ή άλλες παρόμοιες καταστροφές: Πρέπει να γίνουμε ξανά ενεργοί πολίτες, να λειτουργήσουμε ως μέλη της κοινωνίας και όχι σαν αυτάρεσκες μονάδες. Να αγαπήσουμε την πατρίδα μας και όπου χρειάζεται το ατομικό συμφέρον να μπαίνει στην άκρη.Ως άτομα είμαστε ποσότητες αμεληταίες και ευάλωτες, ενώ ως κοινωνία είμαστε ικανοί να αποτρέψουμε κάθε καταστροφή αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: