Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ακόμα ένα έγκλημα

Ένα τραγικό επεισόδιο, προστέθηκε στην αιματοβαμμένη ιστορία της Μέσης Ανατολής, και έφερε στο προσκήνιο με τον πλέον δραματικό τρόπο το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Το πραγματικά γεγονότα, θα αργήσουν να έλθουν στο φως, και ίσως μείνουν για πάντα κρυμμένα. Είναι χαρακτηριστικό, πως η επίθεση στο USS Liberty, παρά τα 40 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδώσει τα διεθνή πρακτορεία, τα ξημερώματα της 31 Μαΐου, νηοπομπή ακτιβιστών που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθύνονταν στη Γάζα. Και ενώ έπλεε σε διεθνή χορικά ύδατα, Ισραηλινοί καταδρομείς, κατεβαίνοντας από ελικόπτερα επιβιβάστηκαν με την βια στα πλοία, ένα ρεσάλτο της εποχής μας. Μέσα στον πανικό, και ίσως αντιδρώντας εν θερμό, οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στους εισβολείς, με αποτέλεσμα αυτοί να ανοίξουν πυρ, και σκοτώσουν περί τους δέκα ανθρώπους και να τραυματίσουν πολλούς περισσότερους.

Κατ' αρχήν θεωρώ ανάλογες πράξεις στα διεθνή ύδατα ως πειρατικές. Η διενέργεια πολεμικής επιχείρησης απέναντι σε ουσιαστικά άοπλους, είναι εγκληματικά υπερβολικός. Δεν μπορούσαν να περιμένουν την είσοδο των σκαφών στα χορικά τους ύδατα, και με το φως της ημέρας να κάνουν νηοψία; Σίγουρα, οι ακτιβιστές θα μπορούσαν να μην αντιδράσουν, καθώς ήταν αντιμέτωποι με ένα πάνοπλο αντίπαλο, αλλά δεχόμενοι μέσα στη νύχτα, τέτοια επίθεση, ήταν αναμενόμενο και ανθρώπινο να μην διατηρήσουν την ψυχραιμία τους...

Δεν είμαι ειδικός, διαθέτω κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για την ιστορία της περιοχής,αλλά πιστεύω πως η ηγεσία του Ισραήλ και ο λαός του, πρέπει να αναθεωρήσει την στάση του απέναντι στους Παλαιστινίους. Πληρώνουν βαρύ τίμημα, για την καταπίεση του τυραννισμένου λαού, έχοντας όλο τον Αραβικό κόσμο απέναντί τους. Η προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος απαιτεί θαρραλέες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: